От ДАНС потвърдиха, че на 23 март са разпоредили проверка, поръчана от независимите депутати Стела Банкова и Минчо Христов, с която трябва да установят дали 7 български политици са действали като организирана група чужди лобисти при затварянето на АЕЦ "Козлодуй", пише "24 часа". Имената, прочетени днес от Банкова в парламента, са на Надежда Михайлова, Иван Костов, Меглена Кунева, Соломон Паси, Милко Ковачев, Веселин Близнаков и Симеон Сакскобургготски.

Според Банкова ставало дума за криминална афера. "Наши политици са действали като лобистка група и със затварянето на блоковете, без това да е искано от ЕС, са обслужили - небезвъзмездно - чужди интереси. Това е престъпление и те трябва да понесат наказателна отговорност", смята депутатката.
"Чутото от Банкова потвърди най-мрачните ни очаквания при създаването на ДАНС", каза Иван Иванов от ДСБ. "Ако питате г-н Сертов какви са правните основания за разследване, няма да получите смислен отговор. Г-н Сертов се превръща в маша за политически поръчки на партията, която го създаде, а ДАНС - в политическа полиция", забеляза Иванов. /БЛИЦ