"Новината, че броят на заразените расте трябва да ни прави по-отговорни, да сме обединени, за да се справим със здравната криза". С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по Канал 3 д-р Даниела Дариткова, председател на ПП ГЕРБ и на Комисията по здравеопазване в НС.

"Коронавирусът почти постоянно присъства, не е  коректно да говорим за вълни. Може би заради климатичните условия и възстановяване на учебните занятия и неглижиране на мерките, се разпространява по-масово. Държавата налага ограничения, но ако личната отговорност не е налице, не можем да се справим с предизвикателството", смята тя.

"Вече сме по-често в затворени помещения, заради климатичните промени, но е важно, че сме по-подготвени за вируса. Лечебните ни заведения са подготвени. За съжаление и много медицински персонал боледува, това създава кадрови дисбаланс.

Заразата се предава не толкова в лечебните заведения, а във външната среда. Това е въздушно-капкова инфекция, смисълът на маската е да пази при говор, кихане и разпространение на слюнка", изрази мнение председателят на ПГ на ГЕРБ.

 
"Да пазим хората, които са уязвими – болните, възрастните, тези с множество заболявания. При всеки пациент коронавирусът се проявява по различен начин, аз бях с леки проявления, има и безсимптомни. Всеки един заразен е потенциално опасен за околните. Това е смисълът да отразяваме всеки един заразен и да го поставяме под карантина. Доверявайте се на лекарите, но и ги щадете", прикани Дариткова. 
 

 
"Важни са и областните съвети, трябва да е динамична комуникацията с Щаба и Министерство на здравеопазването. Щабът не бива да бъде закриван, той координира действията на национално ниво.  Недобра практика е да се поставя под съмнение опасността от коронавирус, говоренето трябва да бъде съпроводена с отговорност. Престъпно и некоректно е всяко такова говорене. Изключителен проблем е политизирането на темата с коронавируса. Надявам се средствата за здравеопазване са повече", коментира тя.
 
"Категорично ГЕРБ ще защити Цвета Караянчева, забавно е, че БСП след 3 години са решили, че тя е нарушила Конституцията. Зам.-председателите на НС, излъчени от БСП и ДПС, от месеци не участват в управлението на НС, това не е ли против Конституцията?

Искането да бъде изслушан обикновено постъпва от БСП, но исканията им не касаят пряко задълженията на премиера. Когато сме отхвърлили това искане, не са постъпвали възражения. БСП не участва в заседанията последните 3 месеца и абдикира, поставяйки парламента само в присъствието на управляващата опозиция. Отговорността е на Корнелия Нинова", сподели д-р Дариткова. 

 
"Премиерът Борисов идва в Народното събрание когато има конкретен повод. Ако искат да изслушват премиера, трябва да направят конкретно запитване. Те не защитават собствените си предложения. Ако се регистрират утре ще докажат, че искат да се стигне до парламентарна криза", допълни тя.
 
"Според решението на КС за Комисията за Конституцията ще видим какво ще предприемем, ако се наложи ще редактираме проекта за Комисията. Хвърлянето на банкноти по главния прокурор Иван Гешев на изслушването му е семпло и пошло представление на един протестиращ. На редовни парламентарни избори избирателите с активно участие трябва да определят управляващите", завърши Дариткова.