Смятам, че ще бъдем победители в предстоящите избори, съвсем възможно е да се явим заедно със СДС. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, цитирана БНР.

„Нашите хоризонти са конкретни. Те са свързани със справянето с кризата в следващите месеци, решаването на неотложните парламентарни задачи, подготовка на разумна програма за изборите и успешно явяване на изборите.

Очакваме волята на българския избирател, която ще даде оценка на нашето управление и ще подреди следващия парламент, така че тогава да се търсят възможните отговори и решения как да продължи управлението на държавата“, заяви тя.

По думите ѝ темата за евентуално кандидатиране на Бойко Борисов за президент не е обсъждана в ГЕРБ. „Ние се готвим за парламентарни избори. Ще приемем волята на българския избирател и ще правим оценки след това. На този етап смятам, че ще бъдем победители в предстоящите избори.

Показали сме, че можем да подаваме оставки за разлика от БСП, които даже и една оставка техният лидер не можа да подаде при една предишна загуба. Смятам, че сме показали, че можем да носим отговорност и чрез оставки, и като признаваме грешките си.

В този смисъл смятам, че сме показали едно политическо поведение, което може да бъде модел за другите политически сили. Последователни сме били в това отношение“, заяви тя.

На въпрос дали ГЕРБ отново ще се яви на изборите заедно със СДС, Дариткова посочи: „Предстоят разговори, но предвид общата ни политическа линия и че сме представители на център-дясно, смятам, че е съвсем възможно на следващите парламентарни избори да се явим със СДС“.

„В рамките на това управление и това Народно събрание сме търсили и сме постигали съгласие по важни теми, които касаят националните интереси на България и евроатлантическата ни ориентация. Единствената непреодолима опозиция винаги са били колегите от БСП. В ситуацията, в която се намираме, имаме нужда от единство“, посочи тя.

По темата за ситуацията с COVID-19, Дариткова заяви: „Данните за заболеваемост и нива на хоспитализация ми дават основание да смятам, че мерките бяха навременни и сега имаме значителен спад на разпространението на коронавируса".

„Ваксините дават голяма надежда, че ще можем да овладеем и контролираме инфекцията. Надеждата ми е, че справянето със здравната криза е в ход и то в успешни параметри. Смята, че това ще даде възможност последствията ще могат да бъдат смекчени и правителството с мерките, които предприе, и бюджета за 2021 г. да помогнем да всеки български гражданин да се справи с предизвикателствата на кризата“, каза още Дариткова.