Начинът, по който ще се възстановява икономиката, ще има ключово отражение върху оптимизма и песимизма в месеците до изборите. Икономическият и социалният вектор са ключови фактори за оптимизма.

Третият фактор е дали България ще има стабилно и отговорно управление след парламентарните и президентските избори.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

Според последните данни картината на електоралните данни е за доста шарен парламент. Към момента нагласите са за шестпартиен парламент, което само по себе си представлява математическа трудност да се състави нов кабинет.

Трудността в случая е и идеологическа, и политическа, заяви тя, като съобщи, че според данните в парламента влизат ГЕРБ, БСП, ДПС, "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се.БГ".

Димитрова посочи, че данните от проучването на "Алфа рисърч", направено през декември 2020 г., сочат по-малък брой депутати за по-малките партии, което е бонус за по-големите политически сили.

Подкрепата за отделните политически сили силно се влияе от пандемичната обстановка. Наблюдаваме доста занижена готовност за гласуване, което води до паритет на основните политически сили, коментира Боряна Димитрова.

Резултатът от парламентарните избори ще зависи много и от датата на вота. Продължавам да мисля, че е възможно датата да не е 28 март, а някъде към края на април, отбеляза тя.

Значение ще има и кои електорални групи ще бъдат мобилизирани, както и протестът от лятото на миналата година. Тези парламентарни избори в някаква степен ще играят ролята на избори в два тура, защото броят на избирателите, които искат да има коалиция около ГЕРБ и на тези, които искат коалиция около БСП, е почти равен.

Отивайки да гласуват, хората не само ще изберат политическа сила, а и характера на бъдещето управление, каза още социологът.