Снощи станахме свидетели на поредния, но и най-грозен цирк от предизборната кампания. След като се нагледахме на нелепите опити на ДБ за пръв път да се докосне (буквално и преносно) до хора, които никога няма да гласуват за тях, след като се нагледахме на безумни клипове, след като в предизборен диспут в „Панорама” почти не се стигна до бой, дойде ред на скандалното поведение на бившия ни премиер Кирил Петков, който буквално нахлу в студиото на бтв, като най-нахално се включи в дебата на мястото на кандидат-депутата от „Продължаваме промяната” Венко Сабрутев.

Водещата Мария Цънцарова бързо се окопити, правилно отбелязвайки, че правилата са нарушени. ”Без никакво предупреждение Венко Сабрутев не се появи, а тук виждаме Кирил Петков. Какво правите тук”, запита тя. Това не попречи на Петков най-безцеремонно да излъже, че Сабрутев имал „лични причини” да не се яви и „понеже няма по-добър от мен да обясни политиката на ПП, се явих аз”.

Съвсем логично, останалите участници в дебата се ядосаха, което доведе и до напускане на студиото от страна на Деница Сачева от ГЕРБ, както и на Томислав Дончев, който обясни присъствието си там така: „Явно това е свободно мероприятие, в което всеки, който е решил, може да се включи. Оказах се на 15 минути оттук и реших да се включа и да кажа само няколко важни неща. Ако ние не покажем, че сме способни да спазваме правилата, къде отиват всичките ни програми”.

Този въпрос зададе и Цънцарова към Петков – как да вярваме, че ще спазва правилата в държавата, щом не спазва елементарните правила на един предизборен дебат. Разбира се, той не отговори на въпроса, а продължи да шикалкави.

Но какъв е проблемът, ще попита някой от малцината останали наивници, които още с възхита гледат и слушат Кирил Петков.

ПРОБЛЕМИТЕ

1. Най-същественият – поредното нарушаване на правилата от страна на Петков. Разбира се, на фона на погазването на Конституцията, тази проява на Петков изглежда като безобидна шега. Но е поредната, а и не последната.

2. Явно Петков не осъзнава, че по този начин вреди на ПП, което пък говори за определена социопатия в поведението му. Това вече води към следващ проблем – е ли в Петков в състояние да е на каквато и да е отговорна длъжност в държавата? Да взима решения, от които зависи бъдещето на страната? Ако пък съвсем съзнателно е предизвикал този цирк, на какви субстанции е. Последният въпрос беше зададен съвсем сериозно и от редица зрители в социалните мрежи, които дискутираха видяното – „На какви субстанции е Петков?”, „Ако беше дал проба преди да влезе в студиото, какъв ли щеше да бъде резултатът?” и т.н.

3. Дебатът не беше лидерски – това категорично беше определено в правилата. Макар по-късно Петков да опита да спретне поредния цирк, този път на стената във Фейсбук профила си, заявявайки, че „Не се поколебах да тръгна към bTV, за да се явя на обявения като лидерски дебат на мястото на моя колега…”

Не, Кириле, дебатът не беше лидерски, това беше ясно, категорично го потвърди и Цънцарова, нямаше и нито един друг лидер. Е, ако не броим влетелия Петков, който жертвоготовно не се бил поколебал да тръгне по късни доби към бтв.

От бтв също забиха поредния пирон в ковчега с лъжите на Петков, след като часове след диспута излязоха с позиция, че: „bTV организира всички предизборни дебати с ясни правила към участниците и очаква да се спазват след приета покана за участие. В деня на дебата (28.09.2022) имената на участниците станаха ясни, като ПП “Продължаваме промяната” излъчи за свой представител Венко Сабрутев.“

4. Лъжата, поредната – Петков първо каза, че г-н Сабрутев е възпрепятстван. Впоследствие, след като водещата директно му зададе въпроса дали е бил замислил този план и дори е бил поканил и Корнелия Нинова, която не се е съгласила да участва в този цирк (разбира се, да не е луда), Петков както винаги започна да шикалкави, дърдорейки по други теми.

5. Има договор и правила за участие, които са приети и подписани от участниците в дебата. Съзнателно Петков ги нарушава. Докога ще го търпят? Бтв, в частност Цънцарова, трябваше да приканят екс премиерът да напусне студиото.

6. Поведението на Петков продължи да бъде скандално, като още на първия кръг въпроси, взе думата, което предизвика логично недоволство останалите участници и дори водещата го помоли да изслушва опонентите си. 

7. За пореден път Петков разкри същността си, което потвърди и Любомир Каримански от ИТН, който припомни на експремиерът ни, че когато са управлявали заедно „на лидерските съвети казвахте, че трябва да сложим една лъскава опаковка и какво е вътре, само ние да си знаем”. Отговор, разбира се, не последва, а само поредната ехидна, инфантилна, нагла или както искате я определете, усмивка на Петков.

Да, добре прочетохте – Петков не е луд, той е един манипулатор, който от стъпването си на политическата ни сцена, та до този момент включително, всячески и постоянно опитва да разиграва както партньорите си, така и избирателите.

„Да сложим една лъскава опаковка” – са негови думи, които ясно говорят за целта му да заблуди суверена. Лошото е, че голяма част от избирателите безспорно са наивници, които се прехласват по дипломи, приличен и спретнат външен вид, позьорска усмивка и прочее визуални ефекти. Че отвътре се касае за гнилоч, не се замислят.

И дори опитите от страна на най-твърдото ядро ПП поддръжници да замажат гафа с обяснението, че ГЕРБ бягали от дебат с Петков и Василев, поради което Петков, видите ли, се принудил да ги притисне, категорично не е вярно, защото Делян Добрев  от месеци ги кани на дискусия. А освен това, в студиото не беше Борисов, та да има дори минимално оправдание за връхлитането на съпредседателя на ПП.

МЕДИИТЕ

Как реагираха бтв и Цънцарова, вече споменахме. Дали се касае за прекален и пореден толеранс към Петков, или тотално блокиране и невъзможност за справяне със ситуацията, е друг въпрос. Нека и отбележим, че става въпрос за предаване на живо, което затруднява възможността за най-адекватна реакция.

Но питането ни касае другите медии, които след това мълниеносно отразиха случилото се. Какъв мислите, че беше акцентът в повечето – скандалното нахлуване и поведение на Кирил Петков ли? Не, грешите!

Основното за някои от медиите ни, обожаващи да се самоопределят като стожер на обективността, обожаващи и да се жалват от позорното – по думите им – място, което ни отрежда едно тяхно любимо чуждестранно НПО в класацията си, не беше скандалното включване на експремиера ни. Интересното, важното, това беше напускането на Деница Сачева, както и присъствието на Томислав Дончев от ГЕРБ.

„Дневник” ни уведомяват, и то още в заглавието си, че: „След неочаквана поява на Кирил Петков на предизборен дебат ГЕРБ демонстративно напусна студиото”. Как го разчитате това, м? Неочаквана, сиреч безобидна поява на Петков, но демонстративно, грозно напускане на студиото от представителите на ГЕРБ. Уау!

Клуб Z не падат по-долу: „Поява на Кирил Петков в тв студио изгони ГЕРБ”. Поява, разбирате ли, някаква си поява, сякаш Петков се е разхождал в телевизията и е решил да надникне случайно в това студио. Много мило…

Медиапул също ни уведомяват, че просто „Изненадващо Кирил Петков се появи на предизборен дебат, а от ГЕРБ напуснаха”. Офнюз не изостават от тренда: „Внезапната поява на Кирил Петков на предизборен дебат предизвика напускане на Сачева и Т. Дончев”. Нелепи са и от телевизията, позволила Петков да остане в студиото, а именно бтв, които най-невинно ни съобщават:

„Обрат в дебата по бтв: Кирил Петков вместо Венко Сабрутев, ГЕРБ напуснаха”. Обрат? Ко речи? За мач ли говорим, някой е водил до момента, след което другият отбор обръща резултата…

Изненадващо, неочаквано, появил се – все думи, целящи да омаловажат нахлуването на Петков в студиото, както и нарушаването му на регламента. Не знам какво щеше да стане, ако така случайно, студиото в момента бяха решили да посетят Бойко Борисов или Станислав Трифонов например. Вероятно щеше да се получи мила среща, нали?

ИЗБИРАТЕЛИТЕ

Тяхната (нашата) реакция предстои съвсем скоро. И от тази реакция в голяма степен ще зависи какво ще се случи след това в страната ни – защото не е нормално, безсрамно е думата, не просто да участваш, а целенасочено да създаваш такива циркове, когато страната ти е в криза.

Това не е политика, не е отговорно поведение, най-малкото не е адекватно действие на лидер на партия, която се надява отново да управлява. Но това съвсем ясно показва отношението на ПП и Петков към хората – арогантно, неуважително, безцеремонно.

А ако Петков си е мислил, че така ще вдигне все по-сгромолясващия се рейтинг на партията си, дава отново ясен сигнал за липсата на здрав разум у него. Направи именно обратното – ускори затъването ѝ в калта, но с нея се опита да повлече и всички останали, принизявайки до крайност и без това критично ниското ниво на политиката в България.

Източник:"Ах, тези медии”