Кандидат-депутатите отказват да решават въпросите, които вълнуват хората. Те се държат като общински парламент, настроени са да правят обществени поръчки.

Кандидатите са едни и същи, предложенията също, партиите не променят кадровия си състав – как да има нови резултати? Това заяви в ефира на bTV доц. Мария Пиргова, политолог, в дискусия между политолози на фона на вчерашния дебат между кандидат-депутати в ефира на телевизията.

Доц. Стойчо Стойчев, политолог, отбеляза: „Останах с впечатление, че арогантните хора имат представители в партиите. Русия даде тон на международни отношения в този дух. Арогантността определя кой ще се чува и кой няма да се чува, явно и българската политика взима пример от това.”

Христо Панчугов, политолог, смята, че ролята на медиите трябва да бъде върната: „Явно политиците си мислят, че могат да облъчват хората от телевизора. Не трябваше Кирил Петков да е допуснат в студиото или другите трябваше да си тръгнат, ако всички държат на правилата. Няма как да изискваме да се спазват правила, когато ние ги нарушаваме. Не разбирам защо ГЕРБ си тръгнаха.”

Политологът проф. Росен Стоянов пък смята: „Бяхме свидетели на частна ситуация в публичното пространство. Некорктно е, когато с медията се постъпва по този начин, защото това струва доста пари – Вие бивате поставени в клещи и невъзможност да прекратите предаването. При тази ситуация подготвените политици трябва да действат единно, а не компромисно.”

Проф. Пиргова е на мнение, че хората във вчерашния дебат са бъдещите представителите на коалиционно правителство, които не се понасят: „Коалиционно правителство е невъзможно. Виждаме поведението на Кирил Петков, на ИТН, на „Да България” - всички са един срещу друг. Как след седмица ще преговарят за правителство? Правителство едва ли ще има. Депутатите нямат намерение да са сериозни към кризисния въпрос.”

Доц. Стойчев е на мнение, че печелившият от цялата ситуация е „Възраждане”: „Те казват „Ето, това са агентите на чуждо влияние, вижте как се излагат”. Не всички избиратели ще се подведат по такъв тип логика, но няма да са малко тези, които ще го направят.”

Панчугов е на мнение, че Петков е дошъл в ефира на бТВ, за да направи внушение.: „Дали е успял – ще видим на 2-ри октомври. След като се случи това, всички други също се хванаха да правят внушения. Накрая всичко опираше до клишетата от кампанията.”

„Нямаше конкретни отговори на въпроси на този дебат. Нямаше как да се осъществят лидерски дебати, защото те не са подготвени за такъв формат. Те самите не смятат, че трябва да са подготвени”, допълва проф. Стоянов.

Пиргова смята: „БСП настояват за преговори с „Газпром”, но те едва ли ще се водят, защото отказват. Трябва да знаем, че отношенията ни с Русия са разрушени първо заради нея от 90-те години, след това с влизането ни в НАТО, и сега, отказвайки да преговарят с нас. Ние трябва да търсим тези преговори, защото това е най-евтината газ. Не трябва да сме като обидени деца.”

„Политиците са същите, те ще правят същите неща. Те са там по икономически, а не по политически причини. Те не са настроени за решения. Най-вероятно няма да се състави правителство. В състояние на това геополитическо нерешение на проблемите у нас, никой не е готов да е лидер”, каза още тя.

Доц. Стойчев е на мнение, че българската политика е повече агиткаджийство, отколкото от реален политически процес.

„Каквото и да се случи, българите усещат, че политиката не зависи от тях. Това е и най-развращаващото”, смята Панчугов.

Проф. Стоянов завърши с думите: „Имаме тенденция в последните години към катарзис на политическото – ще се появяват още политически субекти. Ще имаме „доброто утро”.”

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук