Оказа се, че сделката за ЧEЗ не е фалшива новина. Преди дни в продължение на 5 часа изслушвахме госпожа Върбакова и консултантите й, но и службите. Това заяви в ефира на „Събуди се“ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев относно сделката за ЧЕЗ.
 
 "Последният един час беше закрито заседание, в което службите трябваше да ни предоставят детайли около сделката. Още в публичната част ми станаха ясни много неща и останах доволен от отговорите на службите. Получихме доста информация от страна на купувачите. Разбра се, че сделката ще бъде финансирана с между 20-30% акционерен капитал и останалите 70-80% с банкови кредити", припомни той.
 
"Проектното финансиране е различно от ипотеката и потребителския кредит. При вторите две на база на доходите ти, ти дават пари или в зависимост на оценката на жилището ти. Вижте обаче „Южен поток“, той например щеше да е с 30 процента капитали от държавата, а остатъкът щеше да е финансиран от банки", каза депутатът.

"Учудих се как господин Гечев рано в неделя намери 5 доказателства, че държавата е знаела и подкрепяла тази сделка. Държавата е знаела само кои са всички кандидати. Никой не е знаел кой от тях е с най-голям шанс. Г-н Мавродиев по време на комисията повтори поне 10 пъти, че Българската банка за развитие не е поемала ангажимент, няма дори документация, която банката да е разглеждала. Той заяви, че има изпратени десетки такива писма. Работата на банката е да отпуска кредити. Тя получава писмо-запитване дали при определени обстоятелства би ли финансирала даден проект. Тя казва: "Да, бихме при подобни условия. Изпратете документи, за да ги разгледаме и да видим имаме ли интерес към нещо такова и ще ви отговорим", това е. Няма никаква правна стойност това писмо", заяви Добрев.
 
"Държавата реагира веднага след като получихме информация, че сделката е приключила. Аз наистина бях изненадан от тази новина. Нямах предварителна информация какво се случва. Държавата реагира адекватно", смята Добрев.
 
"Дали ще участваме в сделката за ЧЕЗ трябва да бъде съгласувано и с чешката компания. Оказва се, че има клауза в договора, в която се казва, че не може да има добавяне на още акционери", сподели депутатът.
 
"Държавата трябва да бъде внимателна какви претенции има, към която и да е частна сделка" смята той.
 
Относно дали БСП вдига шум и се опитва да провали сделката, защото подкрепя друг кандидат, той не можа да кажа нищо конкретно. "Имам съмнения, но нищо повече. Може би господин Цветан Цветанов знае нещо повече", призна Добрев.

В студиото бе и Румен Гечев от левицата. Той остро скочи на депутата от ГЕРБ и отсече: "Господа, неделя е, пийте една студена вода, сделката за ЧЕЗ пропадна. Подайте си оставката.

Делян Добрев се повтори, че днес е неделя сутрин и твърденията на социалиста са абсолютно неоснователни, давайки няколко примера. Той каза още, че е чул, че президентът Румен Радев е получил доклад за сделката за ЧЕЗ.