Абсурдно звучи твърдението, че Бойко Борисов е знаел предварително за сделката по продажбата на ЧЕЗ. Това заяви пред bTV депутатът от ГЕРБ и бивш министър Делян Добрев.
Добрев припомни думите на Борисов, че държавата ще направи всичко възможно да проследи сделката открай докрай.
 
На въпрос кой стои зад тази атака по правителството Добрев отговори: „Няма как премиерът да е свързан с тези лица и едва ли не той да наднича зад купувачите на ЧЕЗ. Утре Комисията по енергетиката и Комисията за контрол над службите в парламента ще направи изслушване на всички институии, които имат отношение“.
 
„Ние имаме малко информация. От медиите чуваме, че в тази сделка има 2 офшорни компаниии, 3 банки. Не знаем точната цена, но знаем, че има сключен предварителен договор“, посочи Добрев и добави, че заседанието на комисиите утре ще се предава на живо на сайта на Народното събрание.
 
„Правим преглед на законодателството дали КЕВР. има право да се произнася по подобна сделка. Важното е утре да чуем всички институции по темата“, каза още Добрев.
 
„Не може да ства въпрос за скрито придобиване. Въпросът е това юридическо лице и институциите да ни дадат повече подробности за тези участници. Но няма как тези участници да останат скрити“, коментира депутатът.
 
„Не познавам Гинка Върбакова. За пръв път чувам името й. Тя също ще бъде поканена на утрешното заседание на комисията“, обясни Добрев.
 
На собственичката на компания „Инерком“ ще бъдат зададени два въпроса: дали наистина има осигурено финансиране, защото има писма за намерение, но те не са ангажиращи и какъв ще бъде размерът на акционерния капитал и кой ще го предостави в това дружество, което придобива ЧЕЗ.
 
„Ако има смяна на министър Петкова, няма да бъда аз следващият министър“, коментира Делян Добрев относно оставката на енергийния министър Теменужка
Петкова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ