Законът за личната помощ няма да бъде отменян. Никой не е правил подобен анонс,  но до 30 юни трябва да внеса в Народното събрание анализ по текстовете на закона и предложения за усъвършенстването им.

В момента ми се иска оставката за това, че спазвам закона, който закон е предложен от същите тези дами, които са на площада.

Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по повод исканата ѝ оставка от страна на майките на деца с увреждания, които протестират пред Министерски съвет.

И Законът за личната помощ, и Законът за социалните услуги са приети с мнозинство и с аплодисменти. Какво се случи няколко месеца след това, че да има такива тежки раздори в обществото, можем само да гадаем, заяви Сачева.

Законът за личната помощ има нужда от усъвършенстване, защото създава неравенства между различните групи, а и има отрицателна финансова оценка. Всичките искания на протестиращите възлизат на около 900 млн. лева, които в момента няма как да бъдат намерени.

Това обаче не означава, че хората, които имат нужда няма да олучат личен асистент. Говорим за усъвършенстване на закона и за по-справедливо разпределение на ограничения  финансов ресурс.

В момента се правят разчети. В рамките на тази година разполагаме с 93 млн. лева – само за хора с увреждания. Законът за личната помощ осигурява единствено и само средства, а услуги за деца с увреждания и всички други, които имат нужда от тях, са регламентирани в Закона за социалните услуги, с който се предоставя услугит, като например дневни центрове, посочи социалният министър.

Няколко пъти се срещах с протестиращите. Лидерките им са членове на работните групи, те участват в писането на законодателството. Защо участват в писането на закони, след което протестират срещу тези закони, е загадка за мен. Исканията на този протест са изцяло политически, заяви Деница Сачева.

Тя коментира и недоволството на протестиращите от назначаването на Адриана Стоименова за зам.-социален министър и искането за оставката ѝ . Аз я предложих.

Тя има достатъчно голям опит по отношение на писането на законодателство. Предлагам да ѝ бъде даден шанс да покаже какво може да работи. Ако не се справи, мисля, че тя сама ще подаде  оставка, каза още Деница Сачева.