Регионалният подход при борбата с коронавируса е изключително важен. Това стана ясно от думите на социалният министър Деница Сачева. Тя увери, че правителството не готви пълно затваряне на национално ниво.

Деница Сачева коментира, че се следи ситуацията и има готовност да се реагира своевременно.

"Ако бяхме от отговорност, щяхме да сме подали оставка. Доказва се, че очевидно има нужда от едно такова отговорно поведение", обяви тя.

В телевизионно интервю Сачева каза, че 40 милиона лева ще бъдат заделени за помощ на бизнеси, които са засегнати от ограничителните мерки. В този обхват ще влязат заведенията, например. Поне около 50 000 души могат да бъдат подпомогнати. Идеята се обсъжда на ниво социални партньори.

Относно помощта за целия бизнес, социалният министър каза, че е трудно да се направят генерални изводи дали бизнесите са се изсветлили.

Тя посочи, че почти 1 милиард лв. вече са изплатени по 60/40 към бизнеса.

На въпрос какво се предвижда в Бюджет 2021 г. Сачева бе категорична, че това не е разоряващ бюджет.

"Бюджетът трябва да се гледа в комбинация заедно с оперативните програми. 30 млн. лв. са за мярката 60/40, другите са - за подкрепа ликвидността на компанииите и др.", посочи тя.

"Ние сме изключително отговорни и не искаме да затрудняваме с наши сметки следващото правителство", призна още Деница Сачева.

"На този етап ние само се въртим в един кръг защо давате пари, защо до март и защо не. Този диалог показва по-скоро управленска несъстоятелност на хората, които искат да ни заменят.

Независимо, че този бюджет като щедър, не може да отречете, че това е бюджетът с изключително малък дефицит", коментира още тя.

Сачева призова да не се бърза с апокалиптичните прогнози. По думите й правителството знае, че ще бъде трудно, но няма негативни прогнози.