Социалният министър Деница Сачева даде изявление във връзка с пенсиите. То е свързано с възможността хората да могат да преместят партидите си с парите за втора пенсия от частните фондове в НОИ. 

Министър Сачева обясни как ще стане уреждането на правата на осигурените лица, които са пропуснали 5-годишния срок да си прехвърлят средствата от универсалния фонд във Фонд „Пенсии“. Сачева отговори и на въпроса, как ще се подпомагат за напред работодателите от икономическите дейности, които са спрени или предстои спирането им, като няма да се изисква самоучастие на работодател. 

"Всички, които са пропуснали правото си, са в изтекъл период от 5 години насам, да могат да променят своето решение. Ако преценят да преценят да прехвърлят партидите си от универсален пенсионен фонд в НОИ. Отваря се шестмесечен прозорец за онези, които трябва да направят индивидуален избор.

Не насърчаваме всеки да го направи. А всеки да си направи сметка и да прецени, кое е по-изгодно за него. Коефициентът на редукция ще вземе под внимание периода, в който ще бъде прекратена дотацията от 12% от държавата и периода, в който хората не са се осигурявали в универсален пенсионен фон. Към момента този процент на редукция бе несправедлив. 

Предварителните изчисления показват, че той би могъл да падне под 10%, но с колко точно, предстои тепърва да видим, когато приемем текста. НОИ ще промени методиката си и ще представи изчисленията пред обществеността. Ще се направи прогресивна скала, в нея коефициентът ще бъде от под 10% до, да кажем, 24-25% през 2037, когато ще се изравнят условията. 

Има идея, изборът да се прави стъпаловидно, като в началото ще е 1 година, като до 2037 година периодът ще стане 5 години. В момента пет години преди пенсия е прекалено рано, за да може човек да направи точен и информиран избори, защото говорим за индивидуално решения съобразно периодите, в които се е осигурявал и осигурителния принос", каза Сачева.

Заедно със сигнала на собствениците на заведения, социалното министерство е получило и сигнали на собствениците на учебни школи и занимални с искане за подпомагане на държавата с 80% за разходи за заплати и осигуровки, както и за наемите.

"Ще предстои да обсъдим какви са възможностите за тези бизнеси, които са спрени или предстои да бъдат спрени, да измислим нова програма за тях, която не изисква участието на работодателите. Въпросът е да измислим механизъм, който се отнася до всички икономически дейности, да бъдат обещетявани директно работниците, а да не минава през работодателите. 

Около 32 000 са тези, които имат трудов договор и осигуровки в ресторантьорския бранш. За тях ще се търси решение. Този механизъм ще заработи до 1-2 седмици. За сектора на нощните заведения първо ще се види на какъв доход се осигуряват служителите.

Ако е близо до минималния доход за 4 часа труд, тогава помощта ще е в порядъка на 20-30 000 лева общо. Трябва да се погрижим за всички сектори. Това заяви Сачева след заседание на социалната комисия в НС. 

Това ще се случи, ако се измисли подобна програма за подпомагане на засегнатите сектори, уточни министъра. Тя подчерта, че трябва да се погрижат за всички засегнати сектори не само за един. Според груби сметки засегнатите, които ще имат нужда от подпомагане ще са около 50 000 души.