Имаме одобрени програма и приоритети на триото Естония - България - Австрия, започнаха и консултации между трите държави, които ще председателстват Съвета на Европа в рамките на 18-те месеца. Това обясни вицепремиерът Деница Златева с ресор българското председателство на Съвета на Европа.
"В програмата сме заложили пет основни приоритета, като два са изключително важни за нас. Единият е свързан с развитието на конкурентноспособността, растежа, заетостта. Вторият е свързан с темата сигурност и миграция. Като приоритет залагаме приемането на нова общоевропейска политика по предоставяне на убежище. 

За нас като държава-членка е важно не само да охраняваме границите по шенгенски стандарти, което ние правим и това се отчита от Брюксел. Чувствителна тема за България е приемането на страната в шенгенското пространство, след като е покрила всички технически критерии. Това може също да е приоритет, по който да работим, макар и непряко свързан с председателството", каза тя пред БНР.
 
Националната програма не може да бъде готова през юни, както бе тиражирано от медиите, уточни вицепремиерът. Националната програма ще бъде представена в края на естонското председателство:

"И се надявам следващият екип, който ще координира процеса по подготовка, да запази този инклузивен подход, защото е много важно при разработването на националната програма освен да чуем мненията и предложенията от ресорните министерства и изпълнителната власт, да се опитаме и в диалог с неправителствените организации, социалните партньори, академичната общност,
политическите партии - да изведем онези два или три приоритета, които ще са ключови за България"

В края на мандата на служебното правителство Деница Златева ще представи напредъка във всяка от областите на подготовката на българското председателство през 2018 година. Относно финансовата рамка на подготовката за 2017 година Златева обясни:

"В годината, която предхожда председателството, се изразходват близо 70% от  средствата, необходими за подготовката на едно председателство. Нашият бюджет е 50 милиона лева, през миналата година са изразходвани около 23 милиона лева", посочи тя. 

Всички процедури по Закона за обществените поръчки се пускат като открити, без дискриминационни условия, увери вицепремиерът:
 
"Техническите задания са проверявани и изготвяни от няколко екипа и са минали през няколко нива на проверка, така че да няма и грам съмнение, че поръчката се прави за една или друга определени фирми. Всички процедури ще бъдат открити, няма да има пряко договаряне, което е най-притеснително и остава усещането в обществото, че едва ли не на определена избрана фирма се предлага изпълнението на тази услуга, или доставката на съответните услуги или стоки", обясни  Златева.