Ние продължаваме преговорите. Това е тяхна преговорна позиция. Това не е краен резултат. Ние ще продължим през следващите седмици. Това каза пред bTV премиерът акад. Николай Денков по повод заявеното желание от страна на Австрия за отстъпки за влизането ни в Шенген.

На въпроса дали е поставяно условие от австрийския канцлер за „мигранти срещу Шенген“, той отговори: „Никога не сме обсъждали по този начин. Не е приемливо. Това, което е приемливо, е България да се спазва общите европейски правила. Да се налагат допълнителни правила за България и Румъния е неприемливо“.

„И сега има служители на Фронтекс, и сега работим с австрийски и нидерландски служби. Няма какво да ни притеснява. Колкото повече, толкова по-добре. От по-силния граничен контрол, който ние вече успяхме да наложим, печели и България, и Европа“, заяви той.

„Ако имаше критика към България, по-скоро беше, че ние не спазваме тези процедури. През последната половин година, служебното правителство започна един пилотен проект, в който заедно с европейските и австрийските служби ние ще подобрим работа с мигрантите, които се хващат тук“, подочи Денков.

По темата с евентуална продажба на „Лукойл“ той коментира: „Възможно е „Лукойл“ е да потърси най-различни решения. Това, което ние трябва да направим като държава, е да имаме механизъм, да не позволим това да бде фиктивна продажба или да отиде във фирма, офшорка, която да не може да осигури работата на рафинерията. Да, имам притеснения, трябва да се погрижим това да не се случи“.

Относно идеята за назначаване на специален управител на рафинерията, премиерът каза: „В момента проучваме дали трябва допълнително извънредно законодателство, за да се чувстваме по-защитени. Не съм сигурен, че ни трябва, но ако се наложи, ще направим“.

„Най-голямата опасност за рафинерията е да се окаже, че тя не е захранена с петрол. Губещи ще бъдат цялото общество. Затова е изключително важно ние да не стигнем до там“, смята Денков.

„Най-добрият вариант е „Лукойл“ да си направи продажбата, прехода, но ние трябва да контролираме да не отиде в неподходящи ръце“, обясни той.

По отношение на отпадането на дерогацията за руски петрол той заяви: „Разумът победи. Исканията за моментална, тридневна дерогация, това създава опасност от нарушаване на доставките на петрол“.

„Рисковете ги видях не само аз. Бяха много вимателно обсъждани на двата съвета по сигурност. Рдавам се, че стигнахме до някакъв разумен комромис“, допълни премиерът.

„ДПС трябват за квалифицираното мнозиснтво, за промерните в Конституцията. Виждаме, че ГЕРБ и ДПС започнаха да действат буквално като една партия. Започнах да ги наричам вече ГЕРБ-ДПС. Доколко това е планирано ми е трудно да кажа. Но нашата договорка, с изключение на регулаторите и Конституцията, където трябват две трети, нашата договорка е с ГЕРБ и СДС“, подчерта Денков.

Във връзка с назначенията на ръководители на регулаторите той обясни: „Нямаме никакви писмени, договорени правила как да стават тези смени. Действам по начин, според който можем да назначаваме хора, предложени от различни партии, но би трябвало ние с Мария Габриел да съзнаваме, че тези хора могат да свършат работа“.

„Алтернативата е да се предлагат някакви хора на квотен принцип и всеки да се съгласява. Това е неприемливо и винаги съм го отказвал“, добави той.

„Министър се сменя от Народното събрание. Шеф на болница се сменя от министъра. Аз тук си подкрепям министрите, че могат да правят това, което попада в техните права“, изтъкна премиерът.

„Нямаше нищо лошо и БСП да се включат в преговорите за Конституцията, но те самите се изолират“, отбеляза той.

Денков призна, че има известни опасения относно промените в Конституцията.

„Моят призив към банките е да се използват пазарните механизми и, след като дълго време лихвите бяха ниски и те увеличиха таксите, сега е време да намалят таксите“, каза премиерът.

Попитан кой министър не би препоръчал на Мария Габриел да вземе в кабинета си при ротацията, той отговори: „Когато наближи края на периода, всеки министър трябва да излезе пред обществото и да защити това, което е направил. Тогава бих си направил рекапитулацията, за да седнем заедно с Мария Габриел и да видим кой трябва да бъде сменен. Защото и едни от най-добрите министри са най-често атакувани“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук