Три месеца преди ротацията - Даниел Митов от ГЕРБ даде заявка в ефира на "Събуди се" за това, че е добре партийни лидери да са в кабинета, за да носят политическа отговорност. Пред NOVA съпредседателят на ПП Кирил Петков одобри идеята. И посочи - партията му ще спази уговорката за ротацията, а при нея смяна на министри може да има.

По-рано Даниел Митов от ГЕРБ заяви, че дори и да има разписан механизъм за некоалицията, проблемите ще продължат, а те се коренят в това, че в сегашния формат на управление партийните лидери не са в правителството. Така, според него, политическата тежест се е изместила в парламента в такава степен, че никой не гледа към изпълнителната власт като към авторитет, който задава “пътя и тона”.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви, че е за това политически лица да са в правителството.

„Това, което аз лично научих за състава на правителството, е по-добре да са политически лица с ясна политическа отговорност, отколкото експерти, които всъщност не знаеш дали нямат някаква скрита зависимост. Според мен ясната отговорност е по-честният начин”, заяви Кирил Петков.

При ротацията на премиерите Денков-Габриел смяна на министри може да има, но при условие. „За всяка една смяна на всеки един министър, ако това правителство продължава, ще бъде функция на всички да се съгласим, не може да има отделни съгласия, частични разговори по телефон. Сядаме всички, обсъждаме плюсовете и минусите на всеки кандидат и тогава взимаме това решение”, каза Кирил Петков.

Опозицията в лицето на БСП отново нападна управляващите. „Там става въпрос за люта битка кой да вземе „Лукойл”, кой да овладее потоците, вносът и износът на горива. Вие виждате, че от едната страна стоят ГЕРБ и ДПС, а от другата ПП- ДБ, поне в публичния спор. Ние нямаме представа за задкулисните им разговори”, заяви Корнелия Нинова.

Кой ще е новият собственик на рафинерията е ключов въпрос и за „Продължаваме промяната”. „За мен много е важно, ако има купувач на „Лукойл”, този купувач да бъде много ясно кой е, да не бъде скрит зад някаква офшорка. Представете си някаква офшорка, не се знае кой е отзад и тази сила да може да вдига цените, да падат цените, когато си реши. Това, наистина може да повлияе на едно правителство почти веднага. Аз мисля, че ще бъде много, много важно ние да знаем кой е”, заяви Кирил Петков.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук