"Подаването на годишна данъчна декларация е задължение за всеки бизнес. Нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 г. е необяснимо, за да се възползват от предложението на кабинета за допълнителна финансова подкрепа.

Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които може да се окажат на печалба пред 2023 година. Нито с държавни, нито с европейски средства". Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет премиерът акад. Николай Денков.

"По данни на НАП зърнопроизводството е сред най-печеливщите сектори за последните няколко години", подчерта той.

"Откакто нашето правителство управлява, са дадени на земеделските производители 1,7 млрд. лв., за да могат да работят нормално. За 2023 г. България е на второ място в Европейския съюз (ЕС), след Полша, по обем на средствата, които са предоставени на земеделските производители във връзка с проблемите от войната в Украйна", изтъкна премиерът.

По думите му, не е случайно, че протестите се правят малко преди предстоящата ротация на кабинета. "Очакваме продължаване на диалога със зърнопроизводителите, да уточним текста и да подпишем новия меморандум за съвместни действия, за чиито точки се съгласихме вчера", заяви той.

„Откакто нашето правителство управлява, са дадени на земеделските производители 1,7 млрд. лв., за да могат да работят нормално. За 2023 г. България е на второ място в ЕС, след Полша, по обем на средствата, които са предоставени на земеделските производители във връзка с проблемите от войната в Украйна“, изтъкна премиерът.

„Всеки ден в протести забавя възможността да подпомогнем точно тези производители, които наистина в момента са в нужда“, допълни Денков.

Денков посочи, че няма различия по посочените днес от земеделците искания, освен по искането да получат подкрепа без да могат да докажат, че се намират в загуба за миналата година. „Ние сме готови да обсъждаме с тях методиките, по които трябва да се установи тази загуба. Това, за което не сме готови и няма как да бъдем готови, е да подкрепяме стопани, които ще се окаже, че за 2023 г. са на печалба. Това няма как да стане“.

Според него исканията за оставка на земеделския министър Кирил Вътев са политически. „Аргументите, които бяха показани, са несъстоятелни“, категоричен беше Денков.

„Ние в момента не спорим за това каква е сумата за подпомагане. Спорим за това, че ние казваме, че ще подпомогнем само тези, които докажат, че са на загуба през миналата година през декларациите, които така или иначе са задължени да представят в НАП“, уточни той.

По повод ротацията и евентуална смяна на министри той заяви: „Няма да обсъждам имена на този етап, тъй като не са приключили разговорите с г-жа Габриел. Когато приключим разговорите, когато видим каква е политическата подкрепа, тогава ще обсъждаме“.

„Това, което предстои, на база на прегледа на програмата, който сме направили и двамата с г-жа Габриел, да оформим крайния лист, за който да търсим подкрепа“, допълни той.

Министърът на земеделието Кирил Вътев каза от своя страна: „Протестиращите от днес – ние се познаваме много добре, тъй като аз съм от сектора, те не предявиха никакви конкретни и ясни искания за проблеми. Те дойдоха и казаха: „Искаме ти оставката“. И аз им казах: „Когато премиерът и вицепремиерът ми поискат оставката, ще я подам с облекчение. Ако не ми я поискат, ще продължавам както досега“.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес стана ясно, че земеделците започват ефективни протести от утре. Част от аграрния сектор не е съгласен с параметрите, предложени в неделя от правителството.

Очаква се 80 точки в цялата страна да бъдат блокирани от тежка техника.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук