Официално приключи церемонията по връчването на първия проучвателен мандат за съставянето на кабинет в рамките на 49-тото Народно събрание. По Конституция той се дава на най-голямата парламентарно представена партия. В момента това е коалицията ГЕРБ-СДС.

При президента Румен Радев пристигнаха неочаквано както представители на ГЕРБ-СДС, така и колегите им от ПП-ДБ в лицето на премиерът в оставка Николай Денков и съпредседателят на ПП - Кирил Петков. 

Въпреки голямото закъснение и ултиматума, който отправи в късните часове на неделя вечер, Мария Габриел при мандата и остана на разговор с президента. 

Срещата им приключи и тя разкри какво точно са си казали: 

"Поемам от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС мандата с цялата си отговорност. Заради това сме дошли заедно, защото бяхме помолени от колегите от ПП-ДБ за още малко време. Имаме нужда да финализираме преговорите. Още веднъж споразумението и МС вървят в пакет, за нас е важно всичко да бъде изговорено и ясно да излезем с позиция, която да показва, че сме заедно на база принципи", каза Габриел. 

"Нямаме различия по отношение на приоритетите за страната. Те са свързани с реформите в съдебната система, борбата с корупцията и регулаторите. Всичко това върви ръка за ръка. Това нещо трябва да бъде изговорено в максимално кратък срок. 7 дни е срок, който не приемам. Трябва да направим всичко в максимално кратко време", добави тя.

По думите й от ПП са се помолили за още време. 

"Преговорите ще продължат още този следобед, за това сме се разбрали. Ще информираме всички, когато имаме позиция", каза тя. 

Думата взе премиерът в оставка Николай Денков:

"До вчера нямахме яснота ще бъде ли подписано споразумението или не. Имаме съгласие, че това споразумение вече ще бъде подписано, ако трябва ще доуточним още текстовете. Ще погледнем и състава на МС. Трябва да бъде подписано всичко заедно. Сутринта ни представиха състав на кабинет, той обаче е неприемлив за нас и ще бъде коментиран", каза той. 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

БЛИЦ припомня, че последните часове бяха наистина инфарктни. В неделя вечер Мария Габриел даде извънреден брифинг, на който съобщи, че страната върви към предсрочни парламентарни избори, а ротацията се проваля. 

Като причина тя изтъкна липсата на желание от ПП да отстъпят част от властта, за да има равнопоставеност между двете коалиционни формации. Габриел обясни и как точно са минали преговорите. Тя и екипът на ГЕРБ, в лицето на Деница Сачева, Рая Назарян и Темунжда Петкова разкриха пред журналисти на какви провокации са били подложени и разказаха какво е било поведението на ПП-ДБ спрямо партия ГЕРБ и експертите й. 

След тази презентация Габриел заключи, че страната върви към предсрочни избори и даде ултиматум на ПП да се разберат до обяд в понеделник.

Минути по-късно, малко след 22 часа, групата около Кирил Петков отвърна на нападките и на свой ред даде извънредно изявление. На него се появиха и взеха дума премиерът в оставка Николай Денков, Асен Василев, Кирил Петков, ген. Атанас Атанасов и Христо Иванов. 

Те обясниха, че не знаят защо се е получила ситуацията ГЕРБ да се колебаят да подпишат споразумение, като преговорите според тях са вървели чудесно до 18:00 часа в неделя. Те изразиха готовност да дадат на ГЕРБ 7 министерства, а след изтичането на ротационния срок от 9 месеца, да поделят отговорността 50:50. 

Минути по-късно до медиите бе изпратено и коалиционното споразумение, което е било изготвено през изминалите 10 дни от страна и на двата експертни екипа. 

В понеделник сутрин Кирил Петков съобщи, че мистерията остава, но той е готов веднага да продължи преговорите и призна, че е звънял и писал многократно на Борисов, но отговор от него така и не е дошъл. 

Часове по-късно пък изтече информация, че двете страни все пак са се споразумели за състав на кабинет под опеката на Габриел. Той е на база на коментираното споразумение и в него участие ще вземат лица от двете коалиции

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук