Ще имаме променена Конституция до Коледа. Това заяви в ефира на Нова тв депутатът от ГЕРБ-СДС Рая Назарян.

„Казвам го, защото всички поправки, които са изложени в промените на Конституцията, всъщност са теми, които много отдавна са в дневния ред на обществото”, допълни Назарян.

Беше проведен обширен професионален дебат между всички заинтересовани страни. Бяха дадени и директни предложения за редакции, каза депутатът. По думите ѝ и самата професионална общност желае тези промени да се случат.

На критиката на президента Радев, че парламент с рекордно ниско представителство посяга към Конституцията Назарян заяви:

"Думите на президента са некоректни и неуважителни, защото това е легитимно избран парламент. В него работата на всеки един представител е именно това: да участва активно в законодателната инициатива”.

Според нея този парламент има моралното право да прави промени в основния закон. „Потвърждението за това е, че различни политически сили, които са били опоненти, тук се обединяват в името на едно добро и очаквана промяна: България да бъде европейска правова държава”, каза Назарян.

По думите ѝ работят добре с ПП-ДБ по изчистването на текстовете, които ще бъдат финално гласувани.  

Назарян коментира, че няма колебания в партията дали Мария Габриел ще поеме премиерския пост през март. Тя допълни, че не е чувала преди предложението на Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС премиер да бъде Бойко Борисов, а вицепремиер – Асен Василев или Делян Пеевски.

Тя изрази очакване при приемане на промените на Конституцията, най-вероятно ще има избор на нов главен прокурор през следващата година.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук