По инициатива на евродепутата Петър Курумбашев Денят на народните будители бе отбелязан във вторник вечер в сградата на Европейския парламент в Брюксел.
Събитието, озаглавено “Европейското културно многообразие – българският принос”, бе открито от председателя на Европейския парламент – Антонио Таяни, българския еврокомисар Мария Габриел и посланика на България в Белгия Н. Пр. Мая Добрева.

“Какъв по-хубав повод да се замислим за България и за нашите сънародници в чужбина от празник като 1 ноември? Много се радвам, че именно за отбелязването на Деня на народните будители сред нас е един истински приятел на България, какъвто е г-н Таяни. Когато на 1 март отидох да му подаря мартеница, той вече имаше три на ревера си”, каза Петър Курумбашев. “1 ноември е дата, която ни дава възможност да си припомним откъде идваме, защото иначе няма как да сме наясно накъде точно отиваме”.

“Българските будители не са просто лица от остарели портрети. Те са живи и днес. Те не са само български герои. Те са европейски герои. Гордея се с това, че един от вашите сънародници – Пенчо Славейков, номиниран за Нобелова награда за литература през 1912 г., е прекарал последните дни от живота си в Италия, в малко градче до езерото Комо”, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Българският еврокомисар Мария Габриел заяви: “Знанието е онази сила, която ни е водила през вековете и съградила съвременна България. Тази България, която обогатява европейската култура и традиции със своето богато културно-историческо наследство. Новите технологии днес ни дават повече възможности да разпространяваме посланията на народните будители, за да достигнат до всички в обединена Европа.

В събитието участие взеха българската изпълнителка Димана Мирчева – Диа, фолклорна формация “Еремия”, ансамбъл “Шарени мъниста” от град Сухиндол. Изпълнителите, заедно с младежи от Гоце Делчев, Перник и български журналисти, са на двудневно посещение в Европейския парламент по покана на Петър Курумбашев.