БСП подкрепя въпросите на ВМРО за референдума, породен от скандала покрай Истанбулската конвенция. Това призна депутатът от БСП Георги Свиленски.
"Да, всеки един референдум ще подкрепим, след като се обсъди, нека да се произнесат българските граждани", коментира той пред Канал 3. И припомни, че социалистите винаги са били за допитването до народа.

"Разбира се, че няма как да приема еднополови бракове, колкото и демократичен да бъда, все още ми идва в повече - половете са ясни, браковете са ясни. Има си такива хора, има си такива желания, тяхна свобода, да правят каквото искат", отговори той на въпроса каква е личната му позиция.

Свиленски разви аргументацията на БСП за сформирането на анкетна комисия за БАЦИС. Попитан дали е пробита системата на "Митниците", той каза: "Нямаме основание да смятаме да е обратното".

И не се съгласи, че не е вярно твърдението на съпартиеца му Иван Иванов от БСП, че и през телефона човек може да я щурмува, за да я "пробие". "За съжаление, нямам тази парола, за да ви демонстрирам и аз в студиото. Но истината е, че с една парола могат да влизат незнаен брой хора и да манипулират системата", коментира той.

Свиленски напомни, че в противен случай нямаше да имаме предупреждение от ДАНС в доклада й, където пише, че може да се манипулира системата и това застрашава националната сигурност.

По казуса с проверката на Икономическа полиция и прокуратурата в Шумен на документацията на БСП в града заради социалист, който е бил член на антикорупционния орган, Свиленски изрази възмущение, че такова нещо не е имало досега.
"За първи път в последните 27 г. ставам свидетел прокуратурата и МВР да се намесват пряко в работата на една партия", заяви той и добави, че са изискани списъка на членовете на столетницата в Шумен, броя на проведени заседания на ОбС на БСП, присъстващите на тези заседания, протоколите, членския внос, плащан ли е и кога.

"И това го иска Икономическа полиция?! Тоест, в Шуменския регион всички икономически престъпления са разкрити, няма престъпност и Икономическата полиция се занимава с БСП", иронизира той акцията. Според Свиленски целта е да се удари соцпартията за идния кметски вот догодина.

"Предстоят местни избори, целта е още сега да бъдат взети мерки да няма достойно представяне на БСП, защото в протоколите има кандидатури на кандидат-кметове, съветници и членове на комисии", добави Свиленски. Въпреки че главният прокурор отрече до него да е идвал сигнал в петък, когато БСП обяви, че го сезира по казуса, Свиленски заяви, че писмото му е занесено.

Според него прокурорът в Шумен е трябвало след сигнала на единия социалист срещу другия да направи проверка в сайта на БСП, да види, че въпросният служител на КОНПИ, уволнен миналото лято, не е член на партийното ръководство, а не да задвижва полицейската акция за документацията на столетницата.

"Става въпрос за служител на КОНПИ. По закон  няма право да бъде член на ръководен орган. Няма забрана да бъде член на партията, да ходи на събрания. Той не е комисар", обясни Свиленски. "Не мога да Ви кажа нито как се казва човекът, нито какво е работил", не разкри самоличността му депутатът от БСП.