Има живот след политиката. В политиката не е важно как влизаш, а как излизаш. Тръгнах си по най-демократичния начин, опитвайки се да дам ясния сигнал, че в една демократична държава никой не трябва да се взима прекалено сериозно. Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият държавен глава Росен Плевнелиев. 
Той твърди, че Румен Радев е действал подмолно относно казуса за СЕТА и е прехвърлил отговорността си. "Когато народът е разделен, той не трябва да отлага позицията си. Когато има разделение, лъжи и манипулации и некоректни дебати, дори и липса на такива, по една стратегически важна тема, каквато е насилието срещу жените, е редно държавният глава да излезе с аргументи и да каже дали е "за" или е "против"", заяви Плевнелиев.

Притесняваме липсата на аргументи и дебати по същество по темата за Истанбулската конвенция. Аз съм канен 5 години подред на най-високата трибуна на планетата - тази в ООН и то от не кой да е, а в един от най-силните лидери в момента - китайският Си Дзинпин. Под джендър и в ООН се разбира равенство на половете, а не някакъв нов трети пол. Народът ни просто беше подведен. Не трябва да се провежда референдум", каза Плевнелиев.

"Нагледах се на достатъчно безотговорни изказвания. Конвенцията не се занимава с въвеждането на трети пол", каза бившият държавен глава. Според него народът просто е излъган и не е готов в момента да вземе крайно решение по темата за конвенцията.

"Парламентът е сърцето на българската демокрация, за жалост се ползва с много ниското доверие на гражданите. Задача и на президента да помогне да има по-голямо доверие във всички институции, а той прави обратното", каза той

"Когато имаме сблъсък на идеи и дебатът се води демократично е добре, тогава се обогатяваме и всичко е в интерес на народа. Дори по темата за споразумението за свободна търговия с Канада се изговориха купища лъжи, например как ГМО ще превземе пазара", каза Плевнелиев. 

"Един държавен глава остава в историята не с рейтинга, а с делата си. Ако в рамките на мандата на Радев, България започне да се отклонява все повече от европейското развитие, това ще е много зле за страната ни. Добронамерен съм и му желая успех, но като виждам проблем, не мога да замълча", добави бившият държавен глава.

Според Плевнелиев Русия по всякакъв начин се опитва да дестабилизира Европейския съюз, а ние трябва да се държим като европейски.

"Пътувам много, канен съм по целия свят. Предстоят мои лекции в Китай и в различни страна. В страната също пътувам много. Това правих и като държавен глава. Образователната система е много важна. Тя трябва да ни учи на демократични принципи",  каза той.