Сценарий за купуването на “Има такъв народ” (ИТН) бил задействан много преди връчването на третия мандат. Това разкриха депутати, участвали в различни формати от поредицата разговори за съставяне правителство, цитирани от "Труд". Представителите на три от парламентарните партии потвърдиха, че е имало сценарий от партията на Слави Трифонов да бъдат отцепени народни представители, а парламентарната група на ИТН - разбита.

Тошко Йорданов хвърли политическа бомба за Дончева и ИТН


Идеята била БСП да откаже да прави правителство, да обяви това публично и президентът Румен Радев да даде мандата на “Изправи се БГ. Ние идваме” (ИБГНИ). Междувременно от коалицията на Мая Манолова поели ангажимент да осигурят най-малко 40 гласа от партията на Слави Трифонов, като се игнорират сценаристите. Посредници е трябвало да убедят депутати от ИТН, че е разумно да се направи правителство с ясен хоризонт и цели до пролетта на 2022 г.

Никой от народните представители, просветени в идеята да се осигурят депутати от ИТН и да се разбие партията на Трифонов, не успя да каже чий е сценарият, нито кой е трябвало да осигури средства за трансферите.

Част от плана е била и срещата на Татяна Дончева в кантората на Радостин Василев от ИТН, за която Тошко Йорданов съобщи преди дни.

Тя не е била просто разговор между двама депутати и адвокати, а се състояла в дните между 6 и 12 август, когато вече бе ясно, че ИТН няма да получи подкрепа за свой кабинет, че вторият мандат ще бъде върнат от ГЕРБ и се разиграват картите третият мандат да не отиде у БСП, а при Дончева, Манолова, Хаджигенов и останалите им 10 депутати.

Радостин Василев твърди, че е видял Дончева да написва на бележка числото “500К”, което компютърджиите разчитат като 500 000. Ама Василев не разбрал дали става дума за евро, долари или левове, но си замълчал. И като адвокат не можел да твърди, че колежката му Дончева е предлагала подкуп. Бележката не била у него, а камерата снимала само във входа на кантората и по записи от нея можело да се установи само, че Дончева идва и след 2 часа си отива.

От ГЕРБ обявиха вчера, че отказват да участват по какъвто и да е начин в скандала между депутатите от ИТН и зам.- председателката на парламента Дончева, но ако президентът Радев удължи срока на разпадащото се 46-ото Народно събрание (НС), те ще внесат искане да се създаде временна комисия за изясняване дали е имало предлагане на пари и постове са съставяне на редовен кабинет.

“Питам аз кой е основният противник на ИТН - ГЕРБ или “Изправи се. БГ! Ние идваме!” - развика се вчера в кулоарите на парламента Мая Манолова. “Заради нас ли те три пъти не можаха да съставят правителство, или заради това, че очевидно повече с тях няма да има комуникация от нито една парламентарна група”, добави съпартийката на Татяна Дончева.