Днес депутатите ще проведат дебатите по внесения вот на недоверие към кабинета "Борисов 3". Извънредното пленарно заседание започва в 13 часа и точка единствена в него са именно дебатите. БСП внесе вота миналата седмица. Темата е "Корупция". Социалистите избраха да направят това сами, без ДПС. Очаква се само тези 2 партии да гласуват с "за" и да съберат 105 гласа. "Против" са ГЕРБ, Патриотите и "Воля". В студиото на БНТ депутати от парламентарно представените сили изложиха тезите си „за“ и „против“ въпросното гласуване. Управляващите вече обявиха, че не се притесняват от гласуването.
Поводът за вота са всекидневните доказателства за дълбоко ширещата се корупция. Тя е един от основните проблеми за нашата държава. Слагаме знак за равенство между корупцията и ниските доходи, бедността, каза Весела Лечева от БСП.
 
За корупцията в съда трябва да има доказателства. До известна степен вотът не е своевременен и недостатъчно мотивиран. Става дума за едно явление, за което никой не е заявил своята подкрепа – никой не е за корупцията, всички сме против. Но във време когато управлението продираме мерки за реструктуриране на органите за борба с корупцията, преди да се видят резултатите, прави този дебат безсмислен. При това корупцията не се вмества в историческия период, в който е управлявало правителството „Борисов 3“, заяви на свой ред Явор Нотев от АТАКА.



По думите на депутата от ГЕРБ Тома Биков, темата корупция предполага към спекулация. „Корупция се нарича всяко нещо, което не се харесва на някого. Тя е там, където входовете на администрацията, държавата са запушени и тя е едно алтернативно средство за по-бърз достъп до определени държавни услуги. Не съм на мнение, че правителството не прави нищо по този въпрос. Особено през различни политики, като електронното управление. Там също БСП има склонност да казва, че нищо не е направено. Има само 66 закона за отпадане на свидетелството за съдимост“, каза Биков.

Депутатът от ГЕРБ подчерта усилията на управлението за борба с корупцията и заяви, че най-ефективният начин за борба с нея е нейното обезсмисляне, оскъпяване, тя да бъде направена ненужна. „Това е начинът. С изявления по телевизиите едва ли ще се постигне нещо. Мисля, че БСП малко казаха, че ще направят вота и затова го правят. Те дълго  време мислиха първо на каква тема да бъде, а след това и върху мотивите. Не съм притеснен, имаме публицистичен преглед на случилото се през последните 9 месеца. Има разконцентриране на огъня, а там са посочени кметове, повтарят се вестникарски публикации срещу определени хора“, поясни Биков.

Коментирайки така наречения пробив в системата на митниците, Биков посочи, че става дума за технически проблем, който е бил открит по време на управлението на ГЕРБ и вече е решен, а БСП са се появили постфактум и само са "надули един балон". 

В студиото, с изключение на представителя на БСП, всички бяха единодушни, че вотът е ненавременен с оглед на българското председателство на ЕС. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ