Ние сме за мажоритарна изборна система, но не е сериозно тя да се приема за една нощ. Това каза председателят на Народното събрание Ива Митева от "Има такъв народ" по време на дебата по Изборния кодекс на първо четене в Правна комисия.

"Тук искам да цитирам проф. Герджиков, който казваше, че правенето на закони, е изключително деликатна дейност, за която се изискват специални знания и висока правна култура.

Това, което наблюдаваме в законопроекта, внесен за мажоритарна изборна система показва на първо място непознаване на законодателната дейност и на второ място показва абсолютно непознаване какво значи мажоритарна изборна система. Тук има едно механично преписване на текстове.

Според нея ГЕРБ предизвикват "Има такъв народ". "Ние сме за мажоритарна изборна система, но не по този начин. Не е сериозно на първо място изборна система да се приема за една нощ", каза още Митева.

Само в БЛИЦ! Слави Трифонов връща мандата! Радев гласи 11 юли за предсрочни избори

Предвиждаме в промените в Изборния кодекс изборите в България да са мажоритарни, категорично не подкрепяме гласуване по пощата. Това каза по време на заседанието на Правна комисия председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова във връзка със законопроекта на групата за промени в Изборния кодекс.

"Нашият законопроект достатъчно дълго време е обсъждан. Той е внесен в този мандат на Народното събрание, но преди това е внасян двукратно през преди около 5 години след проведен референдум, след заявени от близо 2.5 млн. български граждани намерения за промяна на избирателната система от смесена в мажоритарна.

Колегите, които са били в предходни Народни събрания, а и новите имат вероятно политическа памет, знаят, че през 2016 г. ГЕРБ беше политическата партия, която внесе въпросите за разглеждане в Народното събрание, а впоследствие внесе и законопроект, касаещ промяна на изборната система по отношение на мажоритарния вот.

Сега предлагаме законопроект, който считаме, че отговаря на очакванията на българските граждани", заяви още Атанасова.

"Предвиждаме изборите в Р България да се произвеждат по мажоритарна изборна система с регистрирани едномандатни изборни райони", изтъкна още тя. По думите й мажоритарната изборна система е по-старата. "В повечето страни изборите са едномандатни. Избира се само един от кандидатите от избирателен район.

Тъй кат мотивите са дълги няколко страници, убедена съм, че всички колеги са се запознали с тях. Бих искала да кажа още няколко изречения, за да не отнемам от времето на Комисията по правни въпроси.

По думите й ГЕРБ - СДС предвижда за произвеждане на изборите територията на страната да се раздели 234 едномандатни изборни райони и 6 извън страната, а РИК да се състоят от 13 членове, включително председател, заместник-председател и секретар.

"Всички 240 кандидати да бъдат предлагани за регистрирани само от една партия и коалиция и само в един едномандатен изборен район и както казах и в началото, изборите да бъдат в два тура, т.е. с абсолютно мнозинство да печели кандидатът, който ще бъде изцяло мажоритарният избор на българските граждани.

От досега представените законопроекти, защото след като се представят и останалите, може би пак ще вземем отношение, категорично не подкрепяме гласуване по пощата. Смятаме, че по този начин тайната на вота ще бъде опорочена. Последният пример, който мога да дам беше с касираните избори през 2016 г. в Австрия", каза Атанасова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!