Депутатите отказаха да обсъдят на второ четене промените в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси с мотивите, че законопроектът е бил раздаден късно снощи и те все още не са се били запознали с него. Промените ще бъдат обсъдени във вторник на извънредно заседание.
Да бъде въведен интегрираният модел в Министерството на отбраната, с който се съкращават дублиращите структури между военното и политическото ръководство в армията. Това предвиждат промените в Закона за отбраната и военните сили, които депутатите започнаха да обсъждат на второ четене.
Промените на второ четен в закона ще бъдат продължени за обсъждане отново във вторник на извънредното заседание, но те предлагат ръководството на отбраната на България да се осъществява от Народното събрание, президента, Министерския съвет и министъра на отбраната.
Независимият депутат Станчо Тодоров коментира пред БНР промените така:
"Това е парадокс. Не може индивидуално военното лице, което осъществява отбраната на страната да не влиза като ръководството на отбраната. Какво Конституция, какви такива ми ги четете тука, които въобще нямат нищо общо с текста."
Заместник-председателят на Комисията по отбрана Станимир Илчев поиска думата да защити философията на закона и предложи:
"Питаме Конституционния съд, както в рамките на вашия апостроф, може ли министърът на отбраната да бъде цитиран сред органите за управление на отбраната, след като там са цитирани МС и НС, така е и по въпроса, губи ли от своите правомощия началникът на отбраната, ако не е цитиран в рамките на този текст, който обсъждаме. Според мен, не."
Проектозаконът предлага генералният щаб да стане щаб по отбраната като дирекция в Министерството на отбраната, с което се орязват правомощията на сегашния генерален щаб. /БЛИЦ