Парламентът реши ЦИК да осигурява техническите устройства за машинно гласуване чрез наемане или закупуване. Текстовете бяха заложени в Изборния кодекс, който депутатите гледат на второ четене.

В основното тяло на законопроекта е предложено ЦИК да определя техническите изисквания към апаратната и програмната част на техническите устройства за машинно гласуване.

Депутатите решиха ЦИК да осигурява техническите устройства за машинно гласуване чрез наемане или закупуване. Държавната агенция „Елекетронно управление“ съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията.

Народните представители отхвърлиха предложението на БСП между двете четения. От левицата искаха придобиването, съхранението, програмирането и логистиката на специализираните устройства за гласуване да се извършва от Министерския съвет, който при необходимост да може да ползва други специализирани изпълнители.

От БСП искат още тестването и сертифицирането на специализираните устройства за гласуване да се извършва от Държавна агенция „Национална сигурност“.