Попълнете търсена ключова дума или фраза

Депутатите решиха: Без висши чиновници в бордовете на държавни компании

https://blitz.bg/politika/deputatite-reshikha-bez-visshi-chinovnitsi-v-bordovete-na-drzhavni-kompanii_news796064.html Blitz.bg

Забраната бе въведена в средата на 2019 г. с приетия нов Закон за публичните финанси

София, България 27 Ян. 2021, 11:47 423 прочита 0 коментара

Висши чиновници няма да могат да участват в бордовете на държавни компании. Това решиха депутатите, след като приеха на втроро четене промени в Закона за публичните предприятия, записани в преходните и заключителни разпоредби на Закона за железопътния транспорт.

Така отново се въвежда забраната за главни секретари на Народното събрание, на президента, на Министерски съвет, на министерства и ведомства да бъдат назначавани в бордовете на търговски дружества с над 50% държавно или общинско участие. Между първо и второ четене на законопроекта от ГЕРБ оттеглиха предложението.

Забраната бе въведена в средата на 2019 г. с приетия нов Закон за публичните финанси. Така всички дружества с над 50% държавна собственост, както и техните дъщерни фирми трябва да провеждат конкурси за всяка позиция.

Освен да не заемат висши държавни длъжности, към кандидатите има изисквания да отговарят и на определени критерии по отношение на репутация и почтеност, образование, професионален опит и умения.

При гласуването на първо четене на промените в Закона бе прието главните секретари, ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица, които се занимават с финансово управление и контрол по средства от ЕС, както и тези чиновници, които отговарят за обществените поръчки, да могат да се включват в бордовете на държавни компании.

Мотивът за това гласуване бе, че въпросните чиновници имат опит и експертност в управлението и контрола на бюджетни средства. Това било добра предпоставка за ефективно управление на финансите на държавните предприятия, особено когато те изпълняват цели на публичната политика, или им е възложено изпълнението на задължение за извършване на обществена услуга.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам