Народното събрание криминализира нелегалното производство на акцизни стоки, като прие на първо четене промени в Наказателния кодекс.

С гласуваните изменения се въвежда и регистационен режим за машините за производство на цигари и алкохол. 

Митничарите вече ще могат да задържат лицата, които продават стоки без бандерол или пренасят незаконно стоки през границата. Граничните власти ще могат да задържат лица в случай, че те дължат ДДС от внос и акцизи и съществува реална опасност да се укрият или да извършат престъпление.

С промените се предвижда възможност за отнемане в полза на държавата на пряка и непряка облага, придобита чрез престъпна дейност, ако не подлежи на връщане или възстановяване.

Привличането на лице като обвиняем за престъпление по Закона за противодействия на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е посочено като основание за започване на проверка. Когато са събрани достатъчно данни, че имуществото е незаконно придобито, антикорупционният орган (КПКОНПИ) внася в съда искане за обезпечение на бъдещ иск за отнемане на имуществото. Конфискуваното имущество ще се управлява именно от КПКОНПИ.