Парламентът ще изчиства подробностите около машинното гласуване. Това стана ясно от коментара в кулоарите на Народното събрание на шефката на правната комисия Анна Александрова.

Вчера е било първото заседание на работната група, създадена за промени в Изборния кодекс, и има съгласие по няколко теми, като едната е именно машинното гласуване.

Ще се уточнява сертифицирането на машините, къде ще се съхраняват между отделните вотове. Ще се помисли дали да не се запази и гласуването с бюлетини. Пред самата Александрова избиратели споделяли, че не искат да гласуват машинно. Затова нейното лично мнение, че заедно с машинното гласуване трябва да остане и опцията за хартиен вот.

Има съгласие и за изчистването на избирателните списъци, както и за опростяване на протоколите, но това ще се решава, ако останат и хартиените бюлетини.

Мисли се и по проблема с обявяване на резултатите от социологически проучвания в деня на вота. Ще има прецизиране и на разпоредбите с търговията с вот. Надявам се да постигнем максимално съгласие, каза Анна Александрова.

Щом Министерски съвет се занимава с темата за машинно гласуване, значи вероятността да се случи машинното гласуване е малко по-голяма. Това коментира в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ за решението на кабинета да купи 15000 машини за гласуване.

Важният въпрос е какъв вид машинно гласуване ще се проведе, тъй като имало различни видове модерно машинно гласуване. Иначе ДПС са готови да помагат на кабинета с експертиза, за да се въведе машинното гласуване. 

Припомняме, консултациите за промени в Изборния кодекс, свикани от президента, все още не са приключили. Паралелно с това от "Воля" обявиха нова инициатива, която предполага свикване на референдум и с въпроси, които касаят изборния процес у нас. 

Извънпарламентарни партии като "Демократична България", АБВ и "Мир" отдавна настояват за въвеждане на демократичното гласуване.