Депутатите от комисията за борба с корупцията, която проверява какви имоти притежава лидерът на ДПС Ахмед Доган и как са придобити те, разширяват кръга на разследването си. То ще обхване и лицата, на чието име се водят сградите, за които се твърди, че са свързани със Сокола. Ще се проверява как са се сдобили с постройките, с какъв бизнес се занимават, какви са им доходите и платили ли са данъците си, съобщава в. "Сега".
Досега е констатирано, че четири от петте имота, свързвани с името на Сокола, са притежание на други хора. Само за имота в родното село на Доган - Дръндар, има данни, че е на негово име, съобщиха депутати вчера. Сараите и хотелите в с. Росенец, Бургаско, Девин, Рибарица и в софийския квартал "Бояна" са собственост на приближени до Сокола лица.
Миналата седмица депутатите получиха хронограма за свършеното дотук, от която става ясно, че в комисията вече има отговорите на петте служби по вписвания - в София, Бургас, Тетевен, Девня и Девин. Получен е и отговор от Сметната палата, от която комисията поиска данни какво точно е декларирал при тях лидерът на ДПС от началото на своята политическа кариера досега. Изпратени са три писма до НАП с искане за проверки на декларираните доходи и данъците, които Доган е платил. Отговор от там обаче няма.
"Поискахме информация и от съответните общински служби и се оказва, че голяма част от тези имоти са незаконни", обясни депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. Тъкмо ДСБ поиска разследване на имотите на Доган. "За имота в с.Росенец няма данни в общината за извършеното невероятно строителство там", твърди Атанасов. По нотариален акт имотът фигурирал като почивна станция.
Подобен проблем съществува и за софийския сарай - и там има изградени постройки, за които няма строителни книжа и разрешителни. При проверка на общината се оказа, че 5 от постройките в рамките на имота - двуетажна сграда, барбекю със санитарен възел и навес, парник, две КПП-та за охраната и плътната ограда с височина до 2.40 м, са без строителни книжа. Съмнения за нарушение има и при самата представителна сграда на сарая. В този район на София е позволено строителство до 7.5 м, а височината на сградата е 15 метра. Пред "Сега" от ДНСК казаха, че тази седмица ще има становище за постройките без книжа.
Строителният контрол обаче още не е получил пълната документация по проекта за изграждане на самия сарай. По регламент незаконно строителство не може да се узаконява постфактум и следва да бъде съборено.
"Интересно е, че имотът в "Бояна", който е бил собственост на Кирилка Ангелова, разследвана за източване на държавния резерв, е прехвърлен на друго лице със странна клауза, която е в противоречие със законите", каза още Атанасов. Според него при прехвърлянето на собствеността пишело, че купувач е фирма, която е в процес на регистрация. "Явно много са бързали, защото четири дни след прехвърлянето на Ангелова е наложен запор за 1.4 млн. лв.", твърди Атанасов.
За имота в с. Рибарица пък установили, че е придобит от семейство от гоцеделчевско село, което е в роднински връзки с депутат от ДПС. Сега депутатите искат да се проучи с какво са обезпечени кредитите за милиони, които семейството е изтеглило.
Независимият депутат Елеонора Николова обяви, че депутатите ще проучват и с какъв точно бизнес се занимава Ахмед Доган, след като сам декларирал това. "Това означава участие в правно-организационна форма по Търговския закон, искаме да знаем кои са неговите фирми", каза Николова.
Шефът на комисията Бойко Великов е информирал колегите си, че разследването ще върви поетапно и едва след като се натрупа достатъчно фактология, ще се иска проверка и от ДАНС. Засега не се предвиждало изслушване на самия Доган.

Все още е загадка защо лидерът на ДПС Ахмед Доган започна внезапно да изкарва на светло имотите си. В декларацията си пред Сметната палата за миналата година той изненадващо си призна, че в периода 2002 - 2006 г. е закупил три имота в родното си село Дръндар, Варненско. През 2002 г. е придобил 13 740 кв. м и сграда от 250 кв. м застроена площ за 18 360 лв., а през 2006 г. още два терена - от 1210 кв. м на цена 1463 лв. и 1485 кв. м за 1697 лв. По неизвестни причини в декларацията не е описан самият дворец, неофициално наричан Доганленд, построен на тези терени в Дръндар. Не е ясно защо досега Сметната палата не е засякла, че Доган укрива тези имоти от публичния регистър. Шефът на одитната институция Валери Димитров обеща проверка, но тя ще приключи до 6 месеца. Както "Сега" вече писа, дворецът в Дръндар вече е прехвърлен на името на фондация "Хермес", в чиято управа са Доган, Ахмед Хюсеин и Биршен Яхова.
Историята с Боянския сарай е още по-заплатена. Дълго време реконструираната бивша почивна база се водеше собственост на фирма "Акома", чийто управител и собственик е Кирилка Ангелова. На посочените адреси обаче такова ЕООД не съществува. Което не пречи по-късно то да е прехвърлено на Васил Мишев. В момента имотът е регистриран като 4-звезден хотел "Витоша" и негов собственик е "Делта епсилон" на Красимир Дюлгеров и Румен Асенов. Доган обитава президентския апартамент там.
СПА комплексът "Орфей" в Девин бе открит лично от Доган през 2005 г. Официално инвеститор на обекта е бившият вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов и неговата "Бългериън еко проджектс". Предисторията на фирмата е прелюбопитна. Тя е регистрирана през 2002 г. като ООД от бившия аграрен министър Нихат Кабил и наследника му Валери Цветанов. През 2005 г. дяловете й придобиват "Бългериън еко проджектс" ЕООД и "Родопи еко проджектс" ООД. Доган не крие причастността си към въпросните луксозни сгради. В СПА центъра той откри кампанията на ДПС за избор на евродепутати. Малко преди това се похвали: "Знаете ли каква реклама може да се направи за здравен туризъм и т.н.?! Неслучайно съм инвестирал в Девин не само за топлата вода, да си топя краката там, да се правя на интересен".
Бившата почивна станция в парк "Росенец" пък до неотдавна е била собственост на "Елкабел" АД - Бургас, който също бе приватизиран от "Мултигруп". По-късно е прехвърлена на "Персонал инженеринг" ЕООД със седалище в София. Тази фирма също е част от "Минстрой холдинг", чийто управител е бившият вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов. Фирмите на Вълканов са сред големите спонсори на ДПС. Според официална справка на Сметната палата за парламентарните избори през 2005 г. "Минстрой" е дарила 25 хил. лв., а "Персонал инженеринг" - 10 хил. лв., пише още в. "Сега". /БЛИЦ