Дебатът по предизвестеното отстраняване на Никола Минчев като шеф на парламента отвори поле за изява на някои от по-неизвестните депутати от „промяната“, пише Трибюн.

Минчев вчера взриви опозицията с отказ да закрие изслушването на външната министърка Теодора Генчовска, която беше заявила готовност да разкрие пред депутатите класифицирана информация на тема РС Македония. При открито заседание обаче тя беше принудена да замълчи, тъй като изнасянето на държавни тайни е престъпление, което може да я вкара в затвора.

На най-високата трибуна в държавата с изказване видяхме Антония Димитрова, която според собствената си биография би трябвало да е успешен журналист. Рядко сме чували гласа на Димитрова от парламентарната зала, но тя се прочу с идеите си за законови промени, които да позволят ареста на журналисти, за които се каже, че разпространяват фалшиви новини.

Димитрова бодро се включи в дебата с папка в ръка, изчитайки с чувство предварително написан текст. Тя обяви коалиция между ГЕРБ, ДПС и ИТН и се оплака че ПП са в истинска битка с мафията.

„И това беше естествен ход със спирането на кранчето на Капитан Андреево, изтичането на милиарди от МРРБ и внесения законопроект за КПКОНПИ, който очевидно се страхувате от него. Ние очакваме всякакви тактики на задкулисието. Обачи‘! Искам да ви кажа. Ние! Имаме чест! И Достойнство! Вие! Имате интереси! Ние имаме идеали и мечти, вие имате постъпления в сметките си“, издекламира тя, помагайки си с листа и извика ръкопляскания от съмишлениците си.

Димитрова твърди, че е била журналист в две регионални медии. В Радио Шумен работила цели 2 години, но колегите ѝ нямат спомен за това. Писала и за местния „Екип 7“, който следи темите в Разград. Според нейни съграждани заработвала и като сервитьорка, преди да пробие в Народното събрание.

Думата взе и Искрен Митев от ПП, който бодро обяви, че всички знаем, кой ще гласува оставката на Никола Минчев – мафията.

„Аз съм любител на вратовръзките“, заяви той – нещо, което реално обществото видя при заиграването му с вратовръзката на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Митев сподели, че за него това е начин да се изрази, облечен с костюм в Народното събрание.

„Днеска съм с вратовръзка на динозаври и ще ви кажа какво е общото между мафията в залата и динозаврите. Динозаврите са страшни, но нас не ни е страх. Динозаврите са изчезнали, както и много хора тук ще изчезнат от историята на България и един ден ще бъдат просто една апликация, един мотив на вратовръзката на един народен представител от промяната“, оповести той.

Бременната народна представителка Александра Милчева, експерт-управление на кибер риск според сайта на НС, също се включи сред ораторите, които се изказваха един върху друг и си пляскаха, изправени на крака. Тя разказа светлите си политически разсъждения, до които достигнала, когато била 4-годишна.

„Събитията от последните седмици мене ми напомниха за моето детство. И аз сега ще ви разкажа за тези събития и как има един много пошъл помоему опит историята да се повтори. Годината, колеги е 1992, а аз съм на 4“, спомни си тя и се отнесе в разсъждения за правителството на Филип Димитров, което по нейни спомени е започнало атака за едни откраднати милиарди от външно търговски фирми. Тогава, обясни с апломб тя, службите започнали атака срещу правителството на тема Македония

Кабинетът Димитров всъщност остава в историята с борбите си със синдикати и медии и като единствената власт в нашата история, паднала след вот на доверие, поискан от самия премиер.

Точно 30 години по-късно Кирил Петков е на път също да влезе в историята – като единственият премиер, паднал след вот на недоверие, иницииран от опозицията.