Димитър Аврамов от ДПС се е отказал от имунитета си. Това съобщи в началото на днешното пленарно заседание председателят на парламента Никола Минчев.

Това става ден, след като главният прокурор Иван Гешев, по предложение на спецпрокуратурата, поиска снемане на имунитета му. Той е разследван за търговия с влияние.

С писмо от 15 декември Никола Минчев е уведомил народния представител за постъпилото искане, като на същата дата с писмено съгласие Димитър Аврамов е информирал председателя на парламента, че дава съгласие.

Съдебното дело се води за това, че той и двама негови помагачи в периода от 6 юли 2012 г. до 17 юли 2012 г., в Бяла Слатина, Плевен, Монтана и в местността „Тировец” в землището на гр. Монтана, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, поискал от български бизнесмен сумата от 220 000 лева и право на ползване на земеделски земи (и приел сумата от 100 000 лева), за да упражни противозаконно влияние над длъжностни лица - директора на Областна дирекция „Земеделие“ в гр. Монтана и началника на РУП-МВР в гр. Монтана.