„При пълен консенсус с гласовете на всички политически партии предложението за връщане на надвнесените субсидии на политическите партии беше прието. Утре предстои неговото обсъждане в пленарна зала. Надявам се, че ще има дебат по текстовете, но ще бъде подкрепено от всички”. Това заяви народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

„Единодушно приехме текстовете, тъй като става въпрос за публични средства, които са били получавани от всички в повече – по 2 лева на глас. Задължително и по най-бързия начин те трябва да бъдат върнати. Прегласувахме текстовете, направили сме някои корекции. Предполагам, че утре ще бъдат приети”, посочи народният представител от БСП Пенчо Милков.

Според Десислава Атанасова темата не е нова за ГЕРБ и през 2016 година те са предложили намаляване на партийните субсидии. „Още през 2016 година ние бяхме политическата сила, която предложи с проект на решение на Народното събрание намаляване на партийните субсидии на 1 лев. Това беше в следствие на вота на над 2,5 млн. български граждани, които положително отговориха на този въпрос на референдум. По-късно пак обсъждахме въпроса за намаляването на субсидиите. Почти винаги при приемането на бюджета той поражда дискусии”, каза тя.

„През седмицата чух какви ли не определения, дори че ползваме темата за кризисен PR. ГЕРБ не е в криза. Ние сме най-одобряваната политическа партия, нямаме нужда от такъв PR”, посочи още Атанасова.

Пенчо Милков обясни, че в света има две функциониращи системи. „Едната е тази, при която липсва финансиране на политическите партии от държавата. Така е в САЩ. При другата, която е в Европа, с изключение на Швейцария, политическите партии получават финансиране”, каза той. Според него това се прави, за да може политическата система да бъде стабилна, светла и легитимна.

С 1 лев партийна субсидия не може да се води партиен живот. Това, което партиите извършват, включително и нашата е, че със сумата, която е дадена, ние успяваме да достигнем до хората. Сумите се дават за достигане на нашите политически виждания до тях”, посочи Милков.