Президентът на Малта Мари-Луиз Колейро Прека и съпругът й Едгар Прека пристигнаха в България. Те се срещнаха с държавния глава Румен Радев и първата дама.

За важното събитие Десислава Радева бе избрала стилно облекло. Тя заложи на класика – черна рокля, елегантно съчетана със стилно бяло палто.

Малтийският президент е на държавно посещение у нас по покана на българския си колега. На съвместна пресконференция двамата призоваха за по-бързото изравняване на стандарта на живот между държавите в ЕС.




Eто какво написа президентът Радев след срещата на официалната си страница във "Фейсбук".

С президента на Република Малта Marie-Louise Coleiro Preca сме единодушни, че кохезионната политика и социалната конвергенция са в основата на единството и успеха на Европейския съюз. На съвместната ни пресконференция двамата призовахме за по-бързото изравняване на стандарта на живот и на икономическото развитие между държавите от Севера и Юга и от Изтока и Запада в Европа.

Президентът на Малта е на държавно посещение у нас и в ръководената от нея делегация са включени представители на над 50 малтийски компании. Насърчаването на контактите между бизнеса, сътрудничеството между авиолиниите на двете държави, както и партньорството в индустриалната сфера, информационните технологии, инвестициите и туризма са областите, в които България и Малта ще търсят разширяване на двустранния икономически обмен.
Смятаме, че ЕС трябва да има активна политика към страните от Близкия Изток и Африка и да подпомогне усилията на институциите и техните граждани да участват активно в решаването на проблемите на своите собствени държави, а не да търсят изход в социалната система на Европа. Необходима е солидарност и подкрепа за държавите, които охраняват външните европейски граници.

Културното сътрудничество между България и Малта има своя принос за развитието на двустранните отношения. Благодаря на президента Мари-Луиз Колейро Прека за това, че е първият президент, който празнува заедно с нашата българска общност в Малта празника на светите братя Кирил и Методий.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!