От една година ние, от Реформаторския блок, повтаряме, че трябва да има машина за гласуване във всяка секция. В страната те са 12 400. Това каза в предаването "Още от деня" Димитър Делчев от Реформаторския блок.
"Проблемът с липсата на машини може да предизвика касиране на изборите, защото още през 2014 година се прие президентските избори да са последните у нас без машинно гласуване, а от 2017 година то да е се въведе навсякъде. С днешното решение на ВАС за машините се потвърди, че те са задължителни и трябва да се осигурят. По-просто от това гласуване с машина няма.

Това е евтино, бързо, ефективно и сигурно гласуване. Машината се активира с бутон от членовете на СИК, когато ви намерят в списъците. Те дават сигнал, с натискане на бутона, че сте редовен гласоподавател и вие осъществявате вота си, като  посочвате партията и преференцията в листата, ако искате преференция. След по-малко от 10 секунди излиза документ с криптиран код, който съдържа вота ви и вие го пускате в урната", демонстрира гласуването Делчев.