Днес нямаше готов доклад. Не мога да говоря за политически игри, защото ние сме последователни в нашето желание партийната субсидия да стане 1 лев. Нашият лидер Бойко Борисов още през 2016 година, между първи и втори тур на президентските избори, обяви, че ще подкрепи референдума. Ние внесохме законопроект и тогава партиите в парламента се скриха. 2,5 млн. българи са гласували субсидията да стане 1 лев. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бившият председател на парламента и депутат от ГЕРБ Димитър Главчев по повод темата за партийните субсидии.

"Гражданите казаха на референдума, че не искат да дават от своите пари на нас политиците. Трябва да коментираме финансирането на партиите да се осъществява от юридически или физически лица, като това финансиране трябва да бъде напълно изсветлено и при много строги правила. Коалиционните ни партньори се ядосаха, но всеки поддържа своите тези. Коалиционното споразумение се спазва. Търпим критики, че няма коалиционен съвет, но аз искам да попитам колегите от ОП - те успяха ли да се съберат на свой коалиционен съвет през този период? С БСП няма какво да обсъждаме, защото те нямат никакво предложение. Много е лесно да седиш и да критикуваш без да имаш какво да предложиш", разкри Главчев.

"Ние сме готови на коалиционен съвет. Премиерът обяви, че такъв ще има във вторник. Изявленията на нашите партньори са, че голямата коалиция функционира в рамките на коалиционното споразумение. Най-важното е България да върви напред. Мисля, че ОП са разумни хора и няма да допуснат обратното. Ясно сме заявили, че няма да управляваме с БСП и ДПС. Няма нищо вярно в твърденията, че сме близки с ДПС. Просто програмите ми имат доста общи точки", категоричен беше бившият председател на НС.

"Заемът за изтребителите се взима при изключително изгодни условия. Той се взима, за да не пострадат други политки, които са разчетени в бюджета. Според мен тази тема е обсъждана в правителството. На коалиционен съвет не е обсъждана, защото не е имал такъв", каза още Димитър Главчев.

Цветан Цветанов е сериозна фигура в ГЕРБ. Той не си тръгва от партията. Просто няма да заема позицията, която заемаше досега. Всички в ГЕРБ сме наясно, че в ГЕРБ има само един човек и той не е Цветанов. Този човек е Бойко Борисов разбира се", завърши Главчев.