Някои от петте сценария за бъдещето на Европейския съюз са по-приемливи за страната ни, а други не. Това заяви в Брюксел вицепремиерът и министър по председателството на ЕС в служебния кабинет Деница Златева, цитирана от БНТ.
Тя сподели, че има предпочитание към едно или две от предложенията на Жан-Клод Юнкер, но ще ги представи при дискусии в правителството.

Златева обяви, че президентът Румен Радев ще представи виждането на България по отношение на пътя на развитие на ЕС на предстоящата среща на върха на лидерите от ЕС на 9 и 10-ти март в белгийската столица. Деница Златева посочи, че едва ли ще бъде дефинирано точно кой от петте варианта предпочитаме, а по-скоро ще бъде посочено каква ще бъде посоката за развитие на ЕС. Тя подчерта, че ние сме малка страна.

Вицепремиерът е на мнение, че не само политическите лидери, но и представители на неправителствения сектор и гражданското общество трябва да се включат в процеса на реформи на Евросъюза.

Тя не изключи до декември, когато трябва окончателно да се вземе решението, петте варианта да претърпят модификации.

Деница Златева коментира още, че у нас тепърва предстоят дискусиите за бъдещето на ЕС след напускането на Великобритания.

На срещата на върха европейските лидери ще обсъждат и теми като растежа, заетостта и повишаването на конкурентоспособността.

Част от дневния ред са миграцията и ситуацията в Западните Балкани. Друга тема ще бъде създаването на институцията европейски прокурор. Страната ни подкрепя това предложение.

Държавите членки също трябва да направят и предложенията си за наследник на Доналд Туск, чиито мандат изтича през май месец. Неговата страна - Полша, вече оттегли подкрепата си за него и издигна друг кандидат. Най-голямата политическа сила в Европарламента - Европейската народна партия, обаче подкрепя Туск.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!