Всички са безкрайно уморени и имат очаквания за нормално правителство с пълен мандат. Хората очакват политиците да им решават проблемите, а не да ги правят свидетели на грозните си скандали. Това заяви Томислав Дончев пред bTV.

Той заяви, че хората масово са изплашени от войната в Украйна. 

"Политиците, които използват методи като страх, не им прави чест. Ако има такава хипотеза за изпращане на български войски, ние няма да позволим. Зад репликата: "Ние сме за мира", всеки трябва да обясни как си го представя. Когато една страна завоюва друга, настъпва мир. Такъв мир ли искаме", попита той. 

"След всичко, което се случва, ние трябва да обръщаме много повече внимание на българската армия. Трябва да позволяваме на повече младежи доброволно да станат резервисти. Не виждам нищо лошо в това.

Млад човек, здрав, със специалност, да придобие военни умения и да служи на страната си, когато има нужда. Дай Боже да няма нужда", сподели Дончев. 

"Българинът е уплашен. Едно е да гледаш на тази война от Испания, Нидерландия и Португалия. Друго е да гледаш от другата страна на Черно море. Пределно близо. Помощта не е основната тема.

Хората ме питат какво ще стане, за съжаление обичайно имам решение и рецепта, а тук не виждам очевидната формула на мира. Всички казват, че войната трябва да спре, но не виждаме технологията на мира и никой не е успял да я открие и пак подчертавам, мирът не е когато една държава завоюва друга", посочи той. 

"Съществен въпрос е дали е възможно партньорство с експартньорите ни. Отговорът е труден и не бих се изказал еднозначно. Понеже ме питате какво ми казват хората и какви въпроси ми задават, много пъти получавах подмятания "никога повече такава сглобка".

Не знам дали са били наши симпатизанти или просто хора отвратени от това", сподели Дончев. 

Според него трябва да се намери нормална формула и политиците често подценяват хората, което е грешка. 

"Това, което беше последната година, беше крива конструкция, напрегната, насила и не свърши почти нищо", посочи Дончев. 

"Ако се следва демократичната логика, както и тази разписана в Конституцията, първи получава шанс да сформира правителство най-голямата политическа сила.

Ако следваме тази логика, премиер трябва да е Борисов. Ако следваме житейската логика, че трябва да управлява най-подготвения, пак трябва да е Борисов", категорично заяви той. 

Дончев заяви, че смята, че е комплимент да се коментират няколко души за премиерски пост от една партия, защото това означава, че партията има качествени карти. 

"Налага ми се да повтарям последните дни, че партньорствата в следващия парламент ще са или много трудни, или невъзможни. Разговори за коалиция не сме водили с никого", посочи той.

Дончев изтъкна, че ПП-ДБ имат много повече билбордове в София в сравнение с ГЕРБ, като според него съотношението между двете партии е 1:10.

"Аз като спра на някое кръстовище и си погледна телефона, ме е страх Кирил Петков да не надникне от него, защото е на всеки билборд. Просто наблюдение - с колко различни бюджети се организират кампаниите, нашите и на екс партньорите ни", зачуди се Дончев. 

"Опитът от последната година ни показа, че от това упражнения няма смисъл и добавена стойност. Когато проявиш толерантност, за да се успокои температурата, би имало смисъл. Неуспешен експеримент и не виждам причина да го повтаряме", каза той по темата за бъдеща коалиция с ПП-ДБ. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!