Винаги има повод да си спомниш стар конфликт. По-трудно се намира причина да направиш нещо заедно с другите.  Това заяви в ефира на Нова тв бившият вицепремиер и политик от ГЕРБ Томислав Дончев.

„Токсинът се поема бързо, а детоксикацията отнема повече време. Не очаквайте от мен да морализаторствам. Като слушам нивото на дебата, в някои случаи е по-добре да има един хубав бой, и да се свърши всичко“, каза той.

„Това НС някак избра правителство. Като изключим приемането на бюджета, не забелязвам да тече трескава парламентарна дейност. Няма особена законодателна инициатива, нито от МС, нито от управляващите“, подчерта Дончев.

„Ще коментирам и позитивите на кабинета. Когато обаче говорим за антикризисните мерки, няма как да не кажем, че са ужасно закъснели и лошо скроени. Ще увеличат темпа на инфлацията“, заяви политикът.

„За първи път имаме скъсване с 30-годишната политика на разумното управление на публичните финанси, подчерта Дончев.

„Ако правителството оказва помощ, то към момента тя е психотерапевтична – повтарят да сме спокойни и, че всичко ще се оправи“, смята той.

"Лошият пример също може да е изучаван и всички да се учим от него“, така той коментира управляващите и мерките им.

Дончев обвини правителството за проблемите с бежанците и категорично заяви, че българите добре са приели украинците и проблем точно в този нюанс не е имало.

По думите му ще има предсрочни избори, когато обществото ги поиска. „В момента то е разколебано. Убеден съм, че този момент ще дойде скоро, до края на годината. Казвам го, без да претендирам, че съм политически шаман“, каза Дончев.

Той призна, че е рано да каже с кого ГЕРБ може да се коалира. „Мога само да кажа, че няма да влезем в противоестествена коалиция. Сегашната е такава, единствено на базата на омразата, а такова нещо няма как да издържи дълго“, завърши той.