Ако бяхме дали възможност на агентите в ДАНС да задържат и да разследват, най-вероятно щяхме да направим нова Държавна сигурност. Това заявява в интервю за сп. "Правен свят" депутатът от Коалиция за България Татяна Дончева.
"А така, като ги натоварихме само с оперативни правомощия, ние повишихме капацитета на довчерашните контраразузнавачи. При това – тези правомощия са умерено дозирани и се осъществяват под строг прокурорски надзор", обяснява тя.  "Има много големи рискове да дадеш на един оперативен разследващи правомощия. По дефиниция, оперативният работник е куче, а разследващият трябва да се ръководи от закона. И когато пускаш един оперативен по горещата следа, задължително трябва да му сложиш и пранги. Да знае къде свършва личната му убеденост, че точно това е престъпникът и откъде започва... реалният недостиг на доказателства. Разликата е много тънка и затова разследването трябва да има по-страничен поглед върху нещата. Заради обективната преценка на доказателствата, а не заради щенията на хрътката да закопчае някого на всяка цена, казва още Татяна Дончева.
 
"В следващото Народно събрание ще влязат само четири партии – БСП, ГЕРБ, ДПС и Атака, прогнозира Дончева. Според нея големите играчи в бизнеса и политиката вече съставят конкретни парламентарни конфигурации, за да изчислят кое разпределение на силите би им било от най-голяма полза./БЛИЦ