Не е ясен поводът, по който е образувано информационното дело “Галерия”, по което са разработвани журналисти. Това каза депутатът от Коалиция за България Татяна Дончева и уточни, че служители, които са водили делото, не са дали логично обяснение защо са го образували по време на вчерашната среща на ръководството на парламентарната вътрешна комисия в ДАНС, предаде парламентарният репортер на Агенция БЛИЦ.
По думите на Дончева делото е образувано по справка на оперативен работник и е разрешено от Владимир Писанчев ( бел. ред. отстранения директор на дирекция "Вътрешна сигурност в ДАНС) . Според Дончева обяснението да има такава разработка е, че група лица в ДАНС са искали да контролират медии. Второто обяснение е, че това е направено съзнателно, за да бъдат уличени някои хора, добави тя. Депутатката каза още, че в делото има освен използвани разпечатки от телефонни разговори и специални разузнавателни средства.
Председателят на комисията Минчо Спасов каза, че в петък депутатите, които вчера са били на срещата, ще подготвят резюме за резултатите от нея, което ще предоставят на останалите членове на комисията.  Ако анализът, който ще направим, не удовлетворява депутатите от опозицията, тогава ще ги упълномощим да отидат на място в ДАНС и да се запознаят с разработката. Спасов каза още, че ръководството на комисията ще предостави на членовете й и стенограмата от вчерашните разговори.  /БЛИЦ