Този политически цинизъм, който върви в момента, може да бъде описан с алабализми, но всъщност показва, че искат да вземат държавата на концесия. Това заяви пред Нова телевизия служебният премиер Гълъб Донев по повод последните политически събития у нас.

„Всичко, което излиза в публичното пространство в последните дни, показва един такъв умисъл“, смята той.

Никой няма интерес да няма редовно правителство – избрано от Народното събрание. В момента имаме функциониращ парламент“, коментира той.

Попитан защо президентът Румен Радев се бави с връчването на втория мандат, той заяви: „С връчването на мандата започва да тече обратното броене. В тези 7 дни този, на когото е връчен, задължително трябва да представи състав на кабинет. Това е отговорност, която трябва да изпълниш и пред обществото“.

„Според мен президентът трябва да бъде убеден, че когато връчва мандата, той ще бъде изпълнен така, че българските граждани да бъдат спокойни за своето бъдеще“, подчерта Донев.

По отношение на идеята за ротационен кабинет той посочи: „Това е иновация в българския политически живот. В Конституцията няма предвидено премиер и министри на ротация. Това означава, че след 9 месеца министър-председателят ще подава оставка, което означава, че подава оставката и на Министерски съвет“.

„В момента българското правителство работи на пълни обороти. Това се усеща и от гражданите. Първо в енергийната сфера - ниските цени на природния газ, ниски цени на електроенергията“, посочи Донев.

„Уверих българските граждани, че няма да бъдат на тъмно и студено през зимата. Това се получи“, подчерта той.

„Състоянието на финансите на държавата е стабилно. Ние изпълняваме всички прието закони, свързани с разходната и приходната част на държавата“, увери служебният премиер.

Пенсиите за юни месец ще бъдат изплатени по план и навреме. Това, което служебното правителство направи, до 10 юни да няма никакъв проблем с плащанията.

След 10 юни зависи какво ще направят народните представители. Отговорността е тяхна“, заяви Донев.

По думите му, отговорното е да приемат това, което ще предложи служебното правителство – удължаване на бюджета с още 2-3 месеца.

„Има индикации, че срокът за забрана на земеделски стоки от Украйна може да бъде удължен след 5 юни. Водят се разговори, така че и двете страни да бъдат удовлетворени“, обясни той.

„Прави впечатление, че през 1996 г. всички тези събития се случваха на територията на България, повечето от тях. Сега извършването на убийствата е извън територията на България“ – така Донев коментира думите на Иван Гешев, че се връщаме в 1996 г. и „мутренските времена“.

Премиерът увери, че МВР работи усилено с криминалния контингент, за да се стигне до разкриване на замесените в убийството на Красимир Каменов-Къро.

„Има уверение, че български представител ще бъде допуснат в ЮАР, за да се запознае с материалите по разследването“, обясни той.

Служебният премиер разкри и какво си е казал с крал Чарлз III на приема в Бъкингамския дворец след коронацията. „За тези 5 минути не можеш да си кажеш много неща.

Отправих поздравления към Чарлз III за коронацията. Говорихме за отношенията между България и Обединеното кралство. Направи ми впечатление, че кралят знаеше за българската изложба Панагюрското златно съкровище, което беше представено в музея 4-5 дни преди коронацията. Той вече имаше информация за това“.

„Урокът, с който ще си тръгна от властта, е да поемаш обещания и ангажименти, които можеш да изпълниш, и на 100% да се отдаваш на работата, когато работиш за интересите на българските раждани“, завърши той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук