"Нормално е ГЕРБ отново да се опита да влезе в реалната политика и за мен до днес следобед въпросът беше каква полза ще има ГЕРБ от участие с един представител в правителство. Според мен ГЕРБ не иска да затвори окончателно вратата, защото последиците могат да бъдат много сериозни за българската държава."

Това коментира конституционалистът доц. Наталия Киселова пред БНТ. Тя посочи още, че отиване на следващи избори означава, че те ще са през лятото и отново излиза проблемът с избирателната активност.

По повод изтичането на записа от Националния съвет на "Продължаваме промяната" коментира:

"Когато се създаде ПП като политически проект, те се нарекоха "облачна партия". В този смисъл част от техния живот минава в интернет, много държат на Фейсбук и използват модерни способи на комуникация. Това има своите рискове и можем да кажем, че е нормално, когато виртуално провеждаш такова заседание, все някой да се изкуши да записва, за да не си води записки".

Според нея част от нещата, които се говорят в записа на ПП, се говорят и в другите партии, но не по този начин. Относно разпределението на постове в държавата заяви, че записът трябва да бъде изслушан внимателно и да се установи какво казват хората в него: "имаме намерение" или "вече сме го направили".

"Наказателният кодекс прави разлика именно между това. По-скоро става дума за намерения, но те говорят все едно са спечелили изборите, имат 130 народни представители и вече разпределят постове".

Според конституционалиста записът ще породи още политически шум, ще даде на прокуратурата възможност да се изкаже, но от това няма да произтече нищо. Сериозната последица би била България да отново да се окаже без правителство.

Прокуратурата вероятно ще направи проверка по вече подадените сигнали срещу депутати от ПП, но пак ще бъде обвинена в намеса в политиката, смята доц. Киселова.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук