Все още не всички партии, които са получили представителство в бъдещия парламент, са заявили категорични позиции.

Да се надяваме, че предстоят първо разговори, а по-късно може би и по-сериозни преговори за съставяне на правителство. Това заяви в "Денят започва" преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова.

Според нея проблемът е в качеството на политическите партии, а не толкова в правната уредба. По думите ѝ, ако партиите достигнат мнозинство от 2/3 нека първо формират изцяло Висшия съдебен съвет и инспектората, а по-късно да помислят за по-сериозни дейности като промени в Конституцията.

Тя коментира сроковете, предвидени в Конституцията, свързани с връчването на мандатите. Обясни, че до един месец от произвеждането на изборите президентът трябва да свика първо заседание на избраното Народното събрание.

Предположи, че това ще се случи и по-рано, тъй като в неделя трябва да бъде оповестен персоналният състав на парламента. След това държавният глава ще бъде поканен чрез списъчния състав, който ще бъде обнародван в Държавен вестник, посочи доц. Киселова.

Преподавателят по конституционно право отбеляза още, че новосформираният парламент може да продължи да работи в рамките на два месеца.

"Разбира се с уговорката, че ако не се бърза с връчването на първия, респективно на втория мандат, е възможно над два месеца да бъде проточена процедурата.

Но всъщност, според мен, преди да се стигне до връчване на първия мандат, е необходимо в рамките на консултациите с всички парламентарни групи да се направи определен драфт на най-важното, което е необходимо. Законът за бюджета е един от най-важните, но трябва да бъдат приети определи закони, за да постъпят пари от Плана за възстановяване", акцентира тя.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук