ДПС определи доклада по отношение на върховенството на закона в страните членки на ЕС като обективен и полезен. Интерпретацията от другите партии на доклада обаче била "чисто българска".

 "Общо взето изгледаше интерпретацията на партиите като "изгубени в превода". Предвид, че официалният превод на български не е излязъл, всеки го интерпретира от своя гледна точка - или само позитивно - ГЕРБ, или крайно негативно - БСП и някои анализатори и медии. Ние се опитахме да направим обективен прочит", посочи Йордан Цонев от движението.

"ПГ на ДПС намира докладът за обективен и критиката, която се съдържа за градивна. Тези формати за сътрудничество, за проверка, са винаги полезни за България и не приемаме оценката, че тези механизми са тежест за страната ни, имаме нужда от такива мониторинги.

Приемаме с уважение критиката като помощ и подадена рака за България. Всеки беше направил извадки в зависимост от стратегията, която е възприел.

Можем да кажем, че и двете страни са прави - ГЕРБ са прави, че има много положителни похвали в доклада, но и БСП са прави, че има сериозна критика по отношение на борбата с корупцията и темата, свързана със съдебната система.

Ние смятаме, че похвалата, че съдебната система е на прав път, трябва да се отбележи.

Разбира се едни реформи след 2017 г. не могат да дадат резултат автоматично, трябва да мине време, така че в следващите доклади съм оптимист, че добрите резултати ще дойдат
", посочи Хамид Хамид.

По отношение на борбата с корупцията има сериозна законодателната база и в зависимост от изпълнението й, смятаме, че резултатите ще дойдат, добави той.

Йордан Цонев пък коментира доклада в частта за медийната среда. Той подчерта, че ДПС е внесла най-важните стъпки в тази посока - за прозрачността на собствеността.

"В тази посока там, където има критики, критиката не може да бъде към законодателството и няма как да бъде отправена и към ДПС. Ние сме направили най-много в посока прозрачност на собствеността и свобода на словото", посочи той.

На въпрос дали може да се мисли за законодателни промени в посока на забрана политици да притежават медии, Цонев отговори, че би могло да се мисли в тази посока.

"Възмутени сме от ситуацията на журналистите в Народното събрание и това е още един повод за оставката на Цвета Караянчева". Това каза народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид.

Той отговори на въпроса за новия начин на комуникация между медиите и народните представители.

„Имахме вече възможност да изразим нашето становище през една от медиите. Изразихме своето възмущение от ситуацията, в която се намирате вие специално тук. Определението беше, че това е още един повод за оставка на председателя на Народното събрание", каза Хамид.

Същия въпрос коментира и заместник-председателят на групата Йордан Цонев. Той отговори, че този въпрос вчера е бил решен.

„Ще се върне старият режим, който беше в старото Народно събрание. ДПС никога не е имало проблем с комуникацията си с вас журналистите. Ние сме открити, във всеки момент разговаряме с вас“, каза още Цонев.