Европейската комисия (ЕК) акцентира върху сфери, в които да се насочат действията към запазване на върховенството на закона. ЕК оценява усилията на правителството, борбата с корупцията и дейността на специализираните структури в изпълнителната и законодателната власт. Това каза Даниела Дариткова по време на извънреден брифинг на ГЕРБ. 

"ЕК констатира, че българското законодателство защитава дейностите и правата на журналистите и медиите", допълните председателят на ПГ ГЕРБ. "Това е може би първия доклад - обективен и положителен. ЕК акцентира върху всичко, което е постигнала българската държава. Мисля, че е коректен и отчита постигнатите резултати и напредъка.

Специално внимание е обърнато на противодействието на корупцията и темата за изменението на конституцията.

ЕК коментира, че има добро сътрудничество между държавата, правителството и НС, което чрез г-жа Караянчева подготвя промени в конституцията, които да гарантират на българските граждани, че ще има още по-голяма независимост в съдебната система. Знаете, че всички предложения ще бъдат обсъдени от комисия. Това е една от темите, които са приветствани в доклада от ЕК. 

Другата тема, на която се обръща внимание е противодействие на корупцията. България е една от страните, които предприемат от най-адекватните мерки и препоръки въз основа на оценки и прегледи, които се правят като мониторинг", заяви Десислава Атанасова. Тя допълни, че е отбелязано, че за първи път след 30 години демокрация са повдигнати обвинения и са наложени санкции на действащи политици и министри. 

"Много добре работи и функционира Комисията за незаконно придобито имущество", допълни тя. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!