Председателят на социалната комисия д-р Хасан Адемов от ДПС обяви, че движението сериозно обмисля да настоява преизчисляването на пенсиите да се състои не от 1 юли, а от 1 април заради поскъпването на живота.

"За да може всички пенсионери да получат подкрепа при увеличаването на цените от началото на тази година", каза той в кулоарите на парламента. Адемов лансира още идеята за отпадането на максималния осигурителен доход. "Аз не разбирам защо изобщо не се повдига идеята да няма максимален осигурителен доход. Ако искаме да се осигуряваме върху реални доходи. Това е една от сериозните теми", коментира депутатът от ДПС, цитиран от Канал 3. 

В същото време, по думите му, решението от вчера за вдигането на максималната пенсия на 1200 лева не е от най-първостепенните задачи и не трябва да се вади пред скоби, преди да е ясно по какъв начин ще се преизчисляват всички пенсии. Освен другото, това засяга не повече от 65 хил. пенсионери.

"В години, в които предстоят два избора, управляващите са показали, че трудно вземат определени мерки, така че този ход от тяхна страна е по-скоро страхлив и предпазлив ход от тяхна страна, отколкото уместен ход", разкритикува Адемов.

Той изрази недоумение и несъгласие с подхода такива важни решения за пенсиите да се вземат във формат без участието на социалния министър Бисер Петков, както и в отсъствието на работодателите.

"Сериозен ли е един такъв подход да се предлага в отсъствието на министъра на труда и социалната политика? Това е едно пренебрежение на министъра. Нямам нищо против споразуменията, стига те да бъдат коректни и осъществени по процедура. Процедурите не предполагат такива срещи, макар и в кабинета на министър-председателя, в тях да не участва основният играч, наречен социален министър", негодува Хасан Адемов по повод обявното вчера в МС от финансовия министър Владислав Горанов след среща със синдикатите и вицепремиера Валери Симеонов в кабинета на Борисов.

Той разкритикува управляващите още и за това, че данъци и осигуровки не трябва да се променят по всяко време, а да са заложени още в предизборната програма. Другото е несериозно, отсече депутатът от ДПС.