ДПС възнамерява да изпрати декларация по повод изказването на столичния кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за Възродителния процес, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Вече два часа продължава разширеното заседание на ЦОБ и Парламентарната група на ДПС. На него декларацията е представена от зам.-председателя Лютви Местан и се очаква да бъде приета.
Припомняме, че Борисов определи т. нар. възродителен процес на насилствена смяна на имената на етническите турци през 80-те години като "тотално сбъркан". "Трябваше много последователно, както в САЩ , първото име на новородените да бъде българско, дава се един списък, както е там, фамилиите съответно да са на бащите и дедите", разви тезата си Борисов. "Един път завинаги трябва да се знае, че в България има български граждани, в Турция са турски, в Сърбия са сръбски. Заради това има граници и има държави. Който както иска и се чувства като такъв, ако е българин, е така, ако е турчин, да си отиде в Турция.", отсече Борисов. 

Думите му предизвикаха остра реакция както от страна на ДПС, така и от президента Георги Първанов и премиера Сергей Станишев.  /БЛИЦ