„Липсата на диалог и между правителствата на ГЕРБ и Промяната ни доведоха дотук. Досега всичко се правеше тихомълком, единствено и само с ЕК, не се даваше точна информация какво се случва. Поради тази причина нямаме и дългосрочна енергийна стратегия – и накрая чашата преля. Поредният пример как правителството абдикира от своята държавна отговорност”. Това заяви в предаването „Лице в лице” на bTV народният представител от „БСП за България” и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев.

„Териториални планове са писани от консултантски фирми – те не са писани нито от правителство, нито от министерство”, заяви социалистът и припомни: „В БСП още от 2019 г. говорим, че това е недопустимо, че това е работа на правителството , че една консултантска фирма може единствено и само да анализира една политика, но не и да провежда политика. Е, видяхме резултата - пълен хаос, никой не знае какво се случва – нито обществото, нито бизнеса, нито социалните партньори, нито миньорите от 3-те региона”.

„В териториалните планове няма особена конкретика, освен това, което се случва за фирмите, обаче забележете къде – фирмите единствено и само в Старозагорския регион. Аз лично не видях бизнес планове за Перник, за Кюстендил  - там като че ли са оставени настрана. Важното за управляващите е да се усвоят едни бизнес средства”, коментира още Драгомир Стойнев.

По думите му сякаш бизнесът – и то само приближеният бизнес като че ли са били по-добре информирани за случващото се, отколкото синдикатите и миньорите. „Защото от една работодателска организация скочиха и казаха, че искат също да участват в преговорите и в подготовката на алтернативна заетост”, добави Стойнев.

Бившият енергиен министър посочи, че алтернативна заетост може много бързо да бъде намерена и даде пример: „Разбрах, че ще се купуват за приблизително над 1 млрд. лева мотриси. Защо тези, които предоставят депа, които са готови да направят заводи за ремонти у нас, да не спечелят поръчката. Защо трябва да е някой, който да ни кара да ремонтираме нашите бъдещи мотриси в Румъния, Гърция и Турция? Защо да не се случи в тези региони? Нека се започне с конкретика, за да видят миньорите, че се говори конкретно”.

Драгомир Стойнев обаче беше категоричен, че големият проблем е, че без въглищните централи България не може да има сигурност и устойчивост на енергийната си система.

Бившият енергиен министър посочи три важни акцента, по които трябва да се говори. „Започвам с емисиите – там се допусна голяма грешка, защото начинът по който се конструираха и се прие да се търгуват тези емисии ги превърна във финансови инструменти. Т.е. вие може да спекулирате с тях, може да изкупите определени емисии, да ги запазите, след това да ги продадете. Това трябва по някакъв начин да бъде регулирано”, посочи той.

„На второ място - без въглищните централи през зимата ние не можем да оцелеем. Тук не става въпрос за цена. Когато стане тъмно и спрат да работят фотоволтаиците, трябва да работят големите базови мощности и трябва да бъде натоварен и въглищният район. Ако имаме студена зима, не можем без въглища”, категоричен бе социалистът.

По думите му е трябвало още от 2019 г. да се убеди ЕК, че България трябва да продължи да има този механизъм, да се продължи субсидирането на въглищните централи, защото де факто държавата не може да осигури нуждите, както и сигурност и надеждност на българския енергиен пазар.

И това може да стане днес, ако управляващите имат политическата воля и предоговорят в ЕК Плана. „В ЕК не са някакви злодеи, които мислят единствено злото ни – може да се обясни, да се каже, че ние понасяме няколко шока: Газов, отказваме се от руската газ, търсим втечнен газ, дългосрочни договори нямаме. Вторият шок е с петрола. Третият, който предстои - е с ядреното гориво, дали ще заработи, дали ще има нужната ефективност и сигурност. Още повече – на 300 км имаме война. Това не са неща, които не може да кажеш и да не предоговориш”, посочи Стойнев.

Драгомир Стойнев показа в студиото решението, което БСП и останалите партии от опозицията внесоха в петък. „Блокирахме трибуната, защото управляващите са тотално неадекватни. Виждате и днес, държавата е блокирана - Кирил Петков дава трибунка за Шенген. Сякаш не вижда какво се случва в страната и как се изостря напрежението. Бойко Борисов днес го виждаме на стадиона на Локомотив в Пловдив. Държавата се тресе – единият говори за Шенген и обяснява как това е по-важно от прехраната на миньорите и от работните места на толкова хора, другият инспектира стадион”.

По думите му заради това и миньорите  искат да преговарят в българския парламент, те вече не вярват на българското  правителство. „Защото ние казахме така: Нека видим какво се е случило с ПВУ - защото тези 40 % намалени емисии от спрямо 2019 г. е нещо, изцяло несъгласувано с БСП. Нека да видим тези териториални планове защо не са обсъдени със социалните партньори - те също трябва да си кажат думата. Това е най-нормалното”, коментира Стойнев.