Още 2012 година БСП предупреди, че ще се стiгне до тук. Ние казвахме, че тoва е ядрена площадка, в която са инвестирани 1,2 милиарда лева. Това не е гьол, там има подготовка. Това не е терен да се строи физкултурен салон. Това заяви в ефира на bTV Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката в правителството Орешарски, коментирайки новината, че българската НЕК е превела на руската страна 601,6 млн. евро от за дълга АЕЦ „Белене“ . 
"След това обяснявахме, че руснаците ще ни осъдят, а Дянков разправяше, че ще ги пляскаме. Сега руснаците ни осъдиха. Ако в момента спре АЕЦ "Козлодуи", ще трябва да внасяме ток отвън. Язовирите са празни, а нямаме договори за внос. Това противоречи на твърденията, че нямаме нужда от нови мощности. България е единствената страна на Балканите, която не инвестира в нови мощности", каза още Стойнев.
 
Той бе категоричен, че следващата седмица в парламента мораториумът трябва да падне. "Китайският инвеститор е много сериозен. Компанията изгражда АЕЦ на територията на Китай. Изградили са над 30 ядрени реактора и в момента търси експанзия. Интересът показва, че проектът "Белене" може да бъде реанимиран", каза Стойнев, говорейки за информациите, че има инвеститорски интерес към проекта.
 
"Затова парламентът следващата седмица трябва да гласува отпадането на мораториума, за да може правителството да преговаря спокойно. На територията на ЕС няма друг по подготвен проект, а и какво ще правим с това оборудване", добави той.
 
Попитан, дали БСП не се готви да доминира в следващия парламент и отпадането на мораториума е улеснение за евентуалното следващо правителство на Столетницата, Стойнев каза: "Не сме кръжок, това го показвахме на последните избори. БСП се променя и хората го виждат". 

Според Стойнев Плевнелиев трябва бързо да състави служебен президент. "На България ѝ трябва стабилност. Българският бизнес иска стабилност. Това може да се случи само със стабилен парламент", бе категоричен той.
 
На въпроса с кого БСП ще направи, коалиция, Стойнев каза, че това ще го реши българския народ, но отбеляза, че „трябва да се положат усилия партията да има максимален брой депутати”, а това ще стане с разговорите на парттията за икономиката и за бизнеса.