Вторите консултации при президента Румен Радев за състав на нова ЦИК продължават. Политическите лица при държавния глава се спречкаха и още в първите секунди започнаха да се карат.

Извънредно: Радев с тежко обвинение към Борисов, Тошко Йорданов фучи жестоко


"Очевидно лидерът на ГЕРБ се съгласи, че кандидатурата на Ципов е неподходяща. Това обаче беше направено доста късно и е абсурдно партията, която претендира за принципност и демократичност да нарушава тежко процедурите", каза Манолова.

Според нея е налице липса на уважение към правилата, институциите и другите политически сили. 

"Наглостта и неуважението към останалите трябва да бъдат санкционирани", заяви съпредседателят на "Изправи се! Мутри вън!".

Десислава Атанасова призна, че не желае да влиза в тона на колегите. "Не може да ми говорите за мълчание, при положение, че дори вашият лидер не се е появил в парламента, дори в последния му ден", каза тя, отвръщайки на язвителните думи на Тошко Йорданов в началото на заседанието

Тя нападна и Христо Иванов:

"Вашата политическа импотентност не роди действащ парламент за повече от седмица, нито успя да състави правителство", каза Атанасова.

Тя заяви, че ГЕРБ няма претенции да има кадри в ръководството на ЦИК и е съгласна да има само членове, но не и председател, зам.-председател и секретар. 

Президентът Радев помоли всяка партия да държи на кандидатите си и да дава убеденост за него, за да се гради доверие към институциите.
 
„По установените правила, разпределението остава същото. ГЕРБ остава с четирима представители. Трябва все пак да имате заместник председател и е редно да имате представител в ръководството. Не може най-голямата партия да абдикира съвсем от отговорност“, каза Радев.
 
Той все пак запита има ли партия, която да не абдикира и да бъде отговорна, като препоръча председател на ЦИК.

„Забавлявам се с поведението на Борисов, който говори публично. Работя в телевизия и проблемът на това говорене, се записва. Всички във вашата партия сте комунисти. В момента вие абдикирате", заяви Тошко Йорданов, който все пак запита дали е възможно ЦИК да работи и без председател. 

"Дебатите по закона и процедурите останаха назад във времето. Тук сме събрани просто оперативно. Този тон е за парламента не за тук. Няма време. Премиерът в оставка всеки ден пита как може още да стои в управлението. Няма да хвърляме страната в хаос и да започнем избори без ЦИК", включи се държавният глава. 



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!